Gelato Festival World Masters, międzynarodowy konkurs, który od 2017 roku podróżuje po świecie w poszukiwaniu najlepszych smaków lodów, zmierza do długo oczekiwanych światowych finałów z 5 europejskimi rundami kwalifikacyjnymi, w których weźmie udział 59 lodziarni z 17 krajów. Wydarzenie, które pomimo przerwy spowodowanej pandemią zdołało przybliżyć publiczności smaki ponad 2500 rzemieślniczych lodów jest organizowane we współpracy z Carpigiani Gelato University, międzynarodową szkołą lodziarską z 20 kampusami w 19 krajach na całym świecie, oraz Sigep , organizatorem największych targów na świecie poświęcone rzemieślniczym lodom i cukierniczym specjałom, organizowane przez Italian Exhibition Group.
Oto kalendarz nadchodzących wydarzeń:
- 29 czerwca, finały dla HISZPANII z rywalizującymi 9 lodziarniami, dwie najlepsze kwalifikują się do światowych finałów.
- 6 lipca, finały WIELKA BRYTANIA z 6 konkurującymi lodziarniami, dwie najlepsze kwalifikują się do światowych finałów.
- 6 lipca finały dla AUSTRII z 6 konkurującymi lodziarniami, zwycięzca kwalifikuje się do światowych finałów
- 8 lipca finał dla POLSKI, w którym rywalizuje 8 lodziarni, zwycięzca kwalifikuje się do finałów światowych.
Lista lodziarni:
- Lodziarnia Artisan ze Szczecina Piotra i Adama Lubockich, wyróżniona za lody o smaku „Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką”
- Lodziarnia Cukiernia Szorski z Ostrowa Wielkopolskiego, wyróżniona za lody o smaku „Biała czekolada z granatem i pistacjami”
- Lodziarnia Pod Orzechem Tomasza Szypuły z Baborowa, wyróżniona za lody o smaku „Cud miód orzeszki”
- Lodziarnia Palermo Mateusza Olszewskiego z Ząbek, wyróżniona za lody o smaku „Kremówka”
- Lodziarnia Cukiernia Grzeczka Ewy i Jana Grzeczków z Pobiedzisk, wyróżniona za lody o smaku „Coco”
- Lodziarni Bagietka Pauliny Pieczykolan z Kostrzynia, wyróżniona za lody o smaku „Rokitnik”
- Piekarnia Cukiernia Grzybki z Warszawy, wyróżniona za lody Karoliny Tronowskiej i Damiana Gutowskiego o smaku „Prażony słonecznik z karmelem”
- Lodziarnia Góralskie Praliny Kingi Godyń z Krakowa, wyróżniona za lody o smaku „Crunch Karmelowy”
- 13-14 lipca finały RESZTA EUROPY I REGION ŚRÓDZIEMNOMORSKI z 30. lodziarniami z Niemiec (3 reprezentantów), Belgii (5), Bułgarii (1), Chorwacji (2), Grecji (2), Izraela (1 ), Maroko (1), Norwegia (1), Niderlandy (6), Portugalia (1), Republika Czeska (3), Szwecja (2) i Węgry (2). Z tego etapu do światowego finału przejdą trzy.
Miejscem wszystkich pięciu finałów będzie Muzeum Gelato w Anzola Emilia w Bolonii - pierwsze na świecie poświęcone społecznej i technologicznej historii lodów rzemieślniczych. Innowacyjna organizacja „hybrydowa” pozwoli na bezpieczne przeprowadzenie imprez:
- Lodziarnie przysyłają mieszanki i składniki do dekoracji i urozmaicenia smaku w specjalnych przesyłkach chłodniczych.
- Instruktorzy z Carpigiani Gelato University przygotują lody pod okiem zawodników, którzy będą mieli połączenie wideo na żywo z obszarem produkcyjnym.
- Jury złożone z profesjonalistów Gelato World Cup oceni smak podczas konferencji w czasie rzeczywistym z przedstawicielami lodziarni.
- We własnych lodziarniach rzemieślnicy szczegółowo opisują swoje smaki, opowiadając o pochodzeniu swoich pomysłów, sposobie doboru składników i przyczynie zgłoszenia się do konkursu.
Prace jurorów na poszczególnych scenach będą transmitowane na stronie Gelato Festival Europe na Facebooku oraz na kanale Gelato Festival na YouTube.
A tak prezentowały się polskie finały Gelato Festival!