Najsłodsza impreza branżowa tego roku już za nami, przyszedł zatem czas na podsumowanie.
To już XIV edycja Expo Sweet, największych w Polsce targów cukierniczych i lodziarskich. Wydarzenie rozpoczęło się 27 lutego i trwało 4 dni. Oprócz możliwości przyjrzenia się najnowszym ofertom najlepszych cukierników, lodziarzy, piekarzy i restauratorów z całej Polski, można było zapoznać się także z ofertą topowych producentów urządzeń dla branży, oraz firm wdrażających nowoczesne technologie. Całość uzupełniały także konkursy rangi mistrzowskiej – Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów, Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru oraz Otwarty Konkurs Dekoracji Cukierniczej.
Oczywiście nie mogło zabraknąć tam nas wraz z zaproszonymi partnerami. Stoisko Primulator miało 5 stref podzielonych pod względem prezentowanego asortymentu: strefa lodowa Carpigiani wraz z Carpigiani Gelato University; strefa czekolady – Bean to bar; strefa ekspresów tradycyjnych Faema i młynków do kawy Mahlkönig, strefa Selfcoffee – bezobsługowy punkt WMF; oraz strefa food – piece hybrydowe Merrychef.
W tym roku, w strefie lodowej, wraz z partnerem Carpigiani zaprosiliśmy do udziału w targach najlepszych lodziarzy w naszym kraju, uczestników Carpigiani Gelato University. Każdego dnia zaproszeni goście prezentowali wyjątkowe smaki swoich deserów.
Pierwszego dnia targów można było spróbować mistrzowskich lodów od Tomka Szypuły, którego lody o smaku: „Cud, miód i orzeszki” w światowym konkursie Gelato Masters zajęły I miejsce.
Tomasz Szypuła
Drugiego dnia Expo Sweet nasze stoisko odwiedził Peter Bertotti, który również był finalistą polskiej edycji Gelato Masters i sędziował w zeszłorocznych światowych finałach tego konkursu. Przygotował dla uczestników targów wyjątkowe lody o smaku wiejskiego chleba z masłem. Połączenie bardzo oryginalne i wyjątkowo smaczne.
Peter Bertotti
Peter Bertotti
Kolejnego dnia swoje lody zaprezentował Wojtek Wrotek, który ukończył wszystkie poziomy Carpigiani Gelato University. Jego lody cieszyły się ogromnym powodzeniem, podobnie jak desery, które przygotował Luca Cappelletti wykładowca wyżej wymienionej najstarszej szkoły lodziarstwa.
Marcin Zych (Primulator) i Wojtek Wrotek
Luca Cappelletti (Carpigiani Gelato University)
Dodatkowo nowością, którą zaprezentowaliśmy były urządzenia Carpigiani do lodów włoskich wraz z wyjątkowymi końcówkami STAR dzięki, którym można nadawać deserom wyjątkowe kształty, wzbogacając ofertę lokalu o oryginalne desery.
Bardzo duże zainteresowanie wzbudzała najnowsza witryna IFI LILIUM. Konstrukcja i design tej witryny przyciągał tłumy gości odwiedzających targi.
IFI LILIUM
Oprócz wyjątkowych lodów na naszym stoisku można było ponadto zapoznać się z technologią bean to bar, którą w pełni zaprezentował nasz partner – specjalista od urządzeń do produkcji czekolady, firma Selmi. Zainteresowane osoby mogły bezpośrednio doświadczyć, na czym polega tworzenie tabliczki czekolady od podstaw, czyli od ziarna kakaowca.
W strefie tradycyjnych ekspresów Faema i młynków Mahlkönig Primulator zaprezentował model ekspresu Faema E71 E wraz z młynkiem do kawy Mahlkönig E65 GBW, na których pracowali najlepsi bariści podczas finałów Mistrzostw Polski Barista.
Faema E71 E
Nowością był również najmniejszy ekspres FEAMINA, który mimo swoich wymiarów wyposażony jest w technologię multibojlerową podobnie jak ekspres z mistrzostw, gwarantujący najwyższą stabilność pracy.
Faema Faemina
Na stoisku Food nasz technolog i ekspert kulinarny Robert Głyda prezentował możliwości pieców Merrychef i Convotherm. Współpracując z największymi producentami żywności, tworzył dania, które wpisują się w najnowsze trendy rynku convenience.
Robert Głyda (Primulator) oraz Paweł Biskupski (Kraft Heinz) i Damian Wasiak (Kraft Heinz)
Oprócz pieców, na tym samym stoisku można było spróbować soku z pomarańczy z urządzeń firmy Zummo, włącznie z najnowszym modelem ZUMMO VIVA, który idealnie wpisuje się w prezentowany koncept, uzupełniając ofertę gastronomiczną piekarni i cukierni.
Zummo Viva
Primulator od początku istnienia targów Expo Sweet, co roku prezentuje pełną gamę nowości ze swojej oferty urządzeń gastronomicznych. Podobnie było w tej edycji targów, która po rocznej przerwie przyciągnęła olbrzymią liczbę gości.
Jeszcze raz dziękujemy wszystkim za tak liczne spotkania i zapraszamy za rok na kolejną edycję największych targów w branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 2023.