Wiosna zapowiada się w Łodzi wyjątkowo słodko. Wszystko za sprawą Festiwalu Czekolady i Kawy – wydarzenia, w trakcie którego przez dziesięć kwietniowych dni ponad dwadzieścia kawiarni i restauracji w naszym mieście serwować będzie wspaniałe desery i pyszne, dopasowane do nich kawy.
Zawsze jest dobra pora by jeść czekoladę, ale niewątpliwie najlepszą są obchody Światowego Dnia Czekolady, który przypada 12 kwietnia. To właśnie z tej okazji portal Jemy w Łodzi we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń organizują co roku najsłodsze wydarzenie kulinarne w naszym mieście – Festiwal Czekolady i Kawy. W tym roku partnerem imprezy jest firma PRIMULATOR zaopatrująca i projektująca kawiarnie, lodziarnie i cukiernie w całej Polsce, dlatego obok wspaniałych deserów, lokale biorące udział w wydarzeniu przygotują też pyszne kawy i napoje kawowe.
Festiwal potrwa dziesięć dni. Od 5 do 14 kwietnia aż 23 łódzkie kawiarnie i restauracje zaproszą gości na popisowe desery, nowoczesne monoporcje i kreatywne wypieki oraz odpowiednio dobrane kawy, które pomogą wydobyć ze słodkości maksimum smaku. Impreza będzie okazją dla szefów kuchni i cukierników, by zaprezentować pełnię swoich umiejętności, a dla baristów, by pokazać, że kawa niejedno ma oblicze, a jej parzenie potrafi być sztuką.
Słodkie i kawowe propozycje przygotowane przez festiwalowe lokale są ciekawe i bardzo różnorodne. Mamy piękne monoporcje, kolorowe cake pops'y, musy z najwyższej jakości czekolady czy wariacje na temat domowych ciast i klasycznych deserów. W słodkościach pojawi się czekolada ciemna, biała, a nawet różowa. Będą połączenia z owocami, orzechami i nietypowymi przyprawami. Goście będą mogli sprawdzić jak smakuje złoty deser, deser w stylu azjatyckim, wegańska WZ, a nawet słodki burger!
Wśród kaw pojawiła się oczywiście klasyka przygotowana w oparciu o najwyższej jakości ziarna specialty, które pozwolą pokazać bogactwo i różnorodność kawowych aromatów. Ale są też wyszukane, kreatywne propozycje, jak kawy parzone na zimno albo po wietnamsku, napoje kawowe z owocami, orzechami, lodami, pikantnymi przyprawami, chałwą, słonym karmelem, likierami, a nawet specjalna propozycja na bazie prażonego kakaowca.
Każdy łódzki smakosz z pewnością znajdzie w tej ofercie coś dla siebie. Ale Festiwal Czekolady i Kawy to również okazja, by dowiedzieć się na ich temat więcej i nauczyć się je przyrządzać. Wszystko dzięki serii warsztatów dla amatorów i profesjonalistów, które poprowadzą eksperci firmy PRIMULATOR, bariści Owoców i Warzyw i Hot Air Cafe oraz cukiernicy Cocoart’s i czekoladnicy Manufaktury Czekolady. W ich trakcie będzie można dowiedzieć się jak parzyć świetną kawę w domu i restauracji, nauczyć się przyrządzać nowoczesne desery i pracować z czekoladą, a nawet stworzyć własną, autorską tabliczkę.
Poznajcie wszystkie festiwalowe lokale i ich słodkie propozycje:
1. Bawełna (Rynek Manufaktury)
Deser: Czekoladowe tiramisu
Kawa: Cold brew ananasowe z pianką z białej czekolady
Cena deseru: 20 zł | cena zestawu z kawą: 36 zł
2. Bistro Śródmieście (Piotrkowska 67)
Cake Pop'sy z kremem czekoladowym z mascarpone oblane trzema rodzajami czekolady: gorzką, mleczną i białą, podane na konfiturze cytrynowo-pomarańczowej.
Do deseru kawa z palarni Quba Caffe – kawa Bio, mieszanka Arabika + Robusta pochodząca z organicznych zbiorów z owocową, ale lekko pikantną nutą, o delikatnym, naturalnym smaku i aromacie.
Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 15 zł
3. Bubamara (Rynek Manufaktury)
Deser: Malinowa skrytka w musie z białej czekolady na podstawku z własnego wyrobu pasty pistacjowej w czekoladowym okręgu
Kawa: Halvah Latte – latte z chałwą waniliową
Cena deseru: 19 zł | cena zestawu z kawą: 29 zł
4. Cocoart's (ul. Okopowa 111)
Deser: Mus na bazie kawy brazylijskiej przełamany puree wiśniowym, ułożony na brownie na ciemnej czekoladzie (70% części kakaowych) i oblany mleczną czekoladą połączoną z orzechami laskowymi.
Kawa: espresso lub cappuccino.
Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 16 zł
5. DZIEŃ DOBRY caffe (ul. Narutowicza 57)
Deser: kokosowa panna cotta z białej czekolady z salsą mango i lodami z białą czekoladą i limonką
Kawa: pikantne latte z czekoladową śmietanką
Cena deseru: 15 zł | cena zestawu z kawą: 20 zł
Deser: Wegańska WZ – ultraczekoladowy biszkopt, delikatny kokosowy krem, dżem porzeczkowy i czekoladowa polewa
Kawa: łagodna czarna kawa z ekspresu przelewowego
Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 15 zł
7. Forno Nero (ul. Piotrkowska 79)
Deser: Monoporcja - brownie śliwka / mus biała czekolada / gruszka / galaretka pigwa / glaze brzoskwinia
Kawa: espresso
Cena deseru: 15 zł | cena zestawu z kawą: 19 zł
8. Gęsi Puch (al. Politechniki 2)
Deser: duet idealny, czyli aksamitny mus nugatowy w podwójnie czekoladowym kielichu, w parze ze świeżymi owocami lasu.
Kawa: delikatne macchiato z orzechową kruszonką.
Cena deseru: 20 zł | cena zestawu z kawą: 29,90 zł
9. Hot Air Cafe (ul. Piotrkowska 217)
Deser: klasyczne tiramisu z kremem z mascarpone, dodatkiem konfitury z cascary i biszkoptami nasączonymi espresso
Kawa: Kakao nitro cold brew - nasycone azotem Cold brew z prażonego kakaowca z Dominikany, jasna barwa, czekoladowy zapach i mleczne body
Cena deseru: 12 zł | cena zestawu z kawą: 24 zł
10. Jul's (ul. Struga 3)
Mus kawowo-czekoladowy na podkładzie bezglutenowym i kokosowe latte.
Cena deseru: 12 zł | cena zestawu z kawą: 22 zł
11. Kawiarnia w Podwyrku (ul. Piotrkowska 116)
Deser Układanka – połączenie słodkiego brownie z aksamitnym musem z białej czekolady i musem z czekolady deserowej przełamane orzeźwiającym smakiem galaretki cytrynowo-lawendowej.
Kawa Affogato – doppio z naszej autorskiej mieszanki kawowej podawane z gałką lodów śmietankowych.
Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 15 zł
12. Lokal (Aleja Leona Schillera)
Deser: Sfera czekoladowa – biszkopt maślany / żelka z czarnego bzu / crunch z orzechów laskowych / mus czekoladowy z rozmarynem
Kawa: czarna kawa Blue Drop Columbia La Berta
Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 17 zł
13. Lokalove (Tylna 5)
Deser: Czekoladove Love: mus czekoladowy na czekoladowej chmurce z chrupkimi truskawkami w sosie
Kawa: Espresso na lodzie z bitą śmietaną
Cena deseru: 15 zł | cena zestawu z kawą: 18 zł
14. Lód Miód Cafe (Piotrkowska 114)
Deser: lodowa PAVLOVA z czekoladą Ruby – klasyczny deser Pavlova, czyli połączenie słodkiej bezy, musu malinowego oraz bitej śmietany przełamane dwoma smakami lodów czekoladowych: Nowości – różowej czekolady RUBY oraz intensywnej czekolady 70% kakao.
Kawa: doppio na lodach czekoladowych – moc podwójnego espresso z kawy 100% Arabica ze słodyczą lodów czekoladowych. Połączenie idealne, które rozbudzi i umili każdy dzień.
Cena deseru: 16 zł | cena zestawu z kawą: 27 zł
15. Maison a.s. (ul. Księży Młyn 16)
Deser: złoty deser z orzeszkami ziemnymi i solonym karmelem, pianka nugatowa, biszkopt czekoladowy, kruszonka migdałowa, mus na bazie gorzkich czekolad Alpaco 66% i Macae 62% Valrhona
Kawa: Cappuccino #Nespresso-Origin Brazil z płatkiem jadalnego złota na wierzchu
Cena deseru: 16 zł | cena zestawu z kawą: 25 zł
16. Manufaktura Czekolady (ul. Piotrkowska 217)
„Kawa w blasku pomarańczy” – pośród blasku pomarańczy, w bezpiecznej, słodkiej przystani spoczywa intensywnie czekoladowe ciasto, okryte czarna taflą lustra w towarzystwie niepowtarzalnego, puszystego musu kawowego, który pobudzi podniebienie każdego miłośnika klasycznych połączeń smakowych. A do tego nietypowy listek bazylii dodający świeżości.
Deser podawany z pobudzającym czekoladowym espresso :)
Cena deseru: 12 zł | cena zestawu z kawą: 18 zł
17. Miriam - kawiarnia i księgarnia (ul. Piotrkowska 35)
Deser: Czekoladowe Źródło – deser na bazie czekolady 70% i 30% wypiekany po zamówieniu klienta, podawany na ciepło z owocami leśnymi.
Kawa: espresso doppio, słony karmel
Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 21 zł
18. Owoce i Warzywa (ul. Traugutta 9)
Czekonator – czekoladowy sernik nowojorski z orange curd. Deser idealnie łączy się z podwójnym espresso (Brazylia Fazenda Sertao, obróbka naturalna, wyczuwalna czekolada, orzechy i kwasowość żółtych owoców).
Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 18 zł
19. Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrow Łódzki)
Poczwórny zawał w Pawilonie czyli burger w donacie z domowym brownie, lodami z palonego masła, kremem orzechowym, sosem malinowo-miętowym.
Burger podany ze słodkimi frytkami i shotem espresso.
Cena deseru: 24 zł | cena zestawu z kawą: 24 zł
20. Restauracja Sote (NoBo Hotel*** ul. Liściasta 86)
Deser: czekoladowy fondant z chili z płynną czekoladą rozpływającą się po przekrojeniu.
Kawa: Latte Kahlua – ciepła kawa espresso z mlekiem i likierem kawowym Kahlua.
Cena deseru: 17 zł | cena zestawu z kawą: 25 zł
21. Stacja Street Food (ul. Traugutta 9)
Deser: ChocoBao - puchata bułeczka z czekoladowym nadzieniem, polana czekoladową polewą, podawana z domową czekoladą z malinami.
Kawa: Kawa po wietnamsku ze słodkim mleczkiem skondensowanym (lub bez).
Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 16 zł
22. Stare Kino by Antoine Lopez (ul. Piotrkowska 120)
Czekoladowe ciasteczko sable, ganache z czekolady 72% z nutą bazylii, galaretka z octu balsamicznego, mus z białej czekolady i konfitowane wiśnie i wybrana kawa z oferty restauracji.
Cena deseru: 23 zł | cena zestawu z kawą: 27 zł
23. Wall Street BBQ (al. Piłsudskiego 10)
Brownie z kawowym musem oraz Caffe Latte
Cena deseru: 20 zł | cena zestawu z kawą: 34 zł
Więcej informacji: jemywlodzi.pl
Zdjęcia: jemywlodzi
Wydarzenia towarzyszące
Festiwal Czekolady i Kawy to przede wszystkim okazja do spróbowania popisowych deserów i napojów kawowych w restauracjach i kawiarniach, ale zaplanowaliśmy dla was więcej atrakcji. Sprawdźcie, jakie wydarzenia towarzyszące czekają na was w trakcie wydarzenia.
Jeżeli wasza miłość do czekolady i kawy nie kończy się na ich konsumowaniu, to mamy dla was świetne wieści. W trakcie rozpoczynającego się już w ten piątek Festiwal Czekolady i Kawy będziecie mieli okazję nie tylko spróbować pysznych deserów i świetnych kaw, ale również dowiedzieć się o nich więcej i nauczyć się je przyrządzać. Wszystko dzięki serii warsztatów, które poprowadzą eksperci Primulatora, bariści Owoców i Warzyw i Hot Air Cafe oraz cukiernicy Cocoart’s i i czekoladnicy Manufaktury Czekolady.
Zaczniemy już pierwszego dnia Festiwalu. W piątek, 5 kwietnia odbędą się pierwsze z dwóch czekoladowo-kawowych warsztatów przygotowanych przez Manufakturę Czekolady i Hot Air Cafe (Piotrkowska 217). Podczas spotkania, które rozpocznie się o godzinie 16.00 dowiecie się, jak powstaje czekolada od samego ziarenka i będziecie mogli stworzyć własną tabliczkę czekolady. I uwierzcie nam, że jest to rewelacyjna zabawa. Następnie kawowi specjaliści Hot Air Cafe nauczą Was jak przygotować najlepszą domową kawę. Jeśli nie załapiecie się na pierwszy termin, to nic straconego – kolejne warsztaty odbędą się tydzień później, 14 kwietnia. Koszt udziału wynosi 100 zł od osoby, a zapisywać możecie się pod numerem: 575 111 943.
W pierwszy festiwalowy weekend czeka na was więcej atrakcji. W niedzielę, 7 kwietnia, w klubokawiarni Owoce i Warzywa (Traugutta 9) odbędą się wyjątkowe warsztaty z Romanem i Gabi w rolach głównej. Kim są bohaterowie spotkania? Roman to barista z OiW oraz finalista tegorocznych Mistrzostw Polski Brewers Cup. I to właśnie on opowie wam podczas spotkania o tym, czym jest Gabi. My zdradzimy tylko, że to świetny pomocnik w domowym parzeniu kawy, ale resztę zostawiamy profesjonalistom. Na warsztatach dowiecie się też o kulisach przygotowania do Mistrzostw, a przede wszystkim o metodzie, która zagwarantowała Romanowi 4. miejsce. Poznacie przepisy, napijecie pysznej kawy i miło spędzicie czas. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 12.00, a koszt udziału wynosi 40 zł od osoby. Telefon kontaktowy: 793 411 992.
Dzień później, w poniedziałek 8 kwietnia, na Szkolenie Baristyczne – Liga Baristów zaprosi was partner Festiwalu Czekolady i Kawy – firma Primulator(Lodowa 128). Szkolenie dedykowane jest początkującym baristom, mogą wziąć w nim udział osoby zaczynające pracę w gastronomii, pragnące podnieść swoje kwalifikacje, a także amatorzy zafascynowani tematem kawy. Szkolenie składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W pierwszej opisane są krok po kroku etapy podróży ziarna kawy z plantacji, poprzez palarnię, aż do kawiarni. W trakcie części praktycznej uczestnicy szkolenia dowiedzą się jak parzyć prawidłowo espresso, jak pracować na ekspresie ciśnieniowym, jak prawidłowo spieniać mleko oraz przygotowywać kawy mleczne. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 10.00 i potrwają do 16.00, więc zarezerwujcie sobie wolny dzień. Koszt udziału wynosi 100 zł dla uczestników Festiwalu Czekolady i Kawy i 150 zł dla pozostałych osób. Rezerwacje miejsc pod numerem: 503 195 790.
Na ostatniej festiwalowej prostej zrobi się bardzo słodko. W sobotę, 13 kwietnia, w cukierni Cocoart’s (Okopowa 111) odbędą się warsztaty z monoporcji. To wydarzenie to gratka dla każdego, kto kocha słodkości i chciałby nauczyć się tworzyć deserowe cudeńka. W jego trakcie dowiecie się, jak w domowej kuchni stworzyć nowoczesny deser, którym nie powstydziłaby się dobra restauracja. W cukierni butikowej Cocoart’s poznacie tajniki przyrządzania i dekorowania monoporcji. Waszym przewodnikiem po świecie deserów będzie mistrz cukiernictwa Adam Marszałek. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 18.00, a koszt udziału wynosi 100 zł od osoby. Miejsca możecie rezerwować pod numerem: 515 844 113.