05
05

Festiwal Czekolady i Kawy

Wiosna zapowiada się w Łodzi wyjątkowo słodko. Wszystko za sprawą Festiwalu Czekolady i Kawy – wydarzenia, w trakcie którego przez dziesięć kwietniowych dni ponad dwadzieścia kawiarni i restauracji w naszym mieście serwować będzie wspaniałe desery i pyszne, dopasowane do nich kawy.

Zawsze jest dobra pora by jeść czekoladę, ale niewątpliwie najlepszą są obchody Światowego Dnia Czekolady, który przypada 12 kwietnia. To właśnie z tej okazji portal Jemy w Łodzi we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń organizują co roku najsłodsze wydarzenie kulinarne w naszym mieście – Festiwal Czekolady i Kawy. W tym roku partnerem imprezy jest firma PRIMULATOR zaopatrująca i projektująca kawiarnie, lodziarnie i cukiernie w całej Polsce, dlatego obok wspaniałych deserów, lokale biorące udział w wydarzeniu przygotują też pyszne kawy i napoje kawowe.

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Cocoart's

Festiwal potrwa dziesięć dni. Od 5 do 14 kwietnia aż 23 łódzkie kawiarnie i restauracje zaproszą gości na popisowe desery, nowoczesne monoporcje i kreatywne wypieki oraz odpowiednio dobrane kawy, które pomogą wydobyć ze słodkości maksimum smaku. Impreza będzie okazją dla szefów kuchni i cukierników, by zaprezentować pełnię swoich umiejętności, a dla baristów, by pokazać, że kawa niejedno ma oblicze, a jej parzenie potrafi być sztuką.

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Gęsi Puch

Słodkie i kawowe propozycje przygotowane przez festiwalowe lokale są ciekawe i bardzo różnorodne. Mamy piękne monoporcje, kolorowe cake pops'y, musy z najwyższej jakości czekolady czy wariacje na temat domowych ciast i klasycznych deserów. W słodkościach pojawi się czekolada ciemna, biała, a nawet różowa. Będą połączenia z owocami, orzechami i nietypowymi przyprawami. Goście będą mogli sprawdzić jak smakuje złoty deser, deser w stylu azjatyckim, wegańska WZ, a nawet słodki burger!

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Lód Miód Cafe

Wśród kaw pojawiła się oczywiście klasyka przygotowana w oparciu o najwyższej jakości ziarna specialty, które pozwolą pokazać bogactwo i różnorodność kawowych aromatów. Ale są też wyszukane, kreatywne propozycje, jak kawy parzone na zimno albo po wietnamsku, napoje kawowe z owocami, orzechami, lodami, pikantnymi przyprawami, chałwą, słonym karmelem, likierami, a nawet specjalna propozycja na bazie prażonego kakaowca.

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Wall Street BBQ

Każdy łódzki smakosz z pewnością znajdzie w tej ofercie coś dla siebie. Ale Festiwal Czekolady i Kawy to również okazja, by dowiedzieć się na ich temat więcej i nauczyć się je przyrządzać. Wszystko dzięki serii warsztatów dla amatorów i profesjonalistów, które poprowadzą eksperci firmy PRIMULATOR, bariści Owoców i Warzyw i Hot Air Cafe oraz cukiernicy Cocoart’s i czekoladnicy Manufaktury Czekolady. W ich trakcie będzie można dowiedzieć się jak parzyć świetną kawę w domu i restauracji, nauczyć się przyrządzać nowoczesne desery i pracować z czekoladą, a nawet stworzyć własną, autorską tabliczkę.

Poznajcie wszystkie festiwalowe lokale i ich słodkie propozycje:


1. Bawełna (Rynek Manufaktury)

Deser: Czekoladowe tiramisu
Kawa: Cold brew ananasowe z pianką z białej czekolady

Cena deseru: 20 zł | cena zestawu z kawą: 36 zł


2. Bistro Śródmieście (Piotrkowska 67)

Cake Pop'sy z kremem czekoladowym z mascarpone oblane trzema rodzajami czekolady: gorzką, mleczną i białą, podane na konfiturze cytrynowo-pomarańczowej.

Do deseru kawa z palarni Quba Caffe – kawa Bio, mieszanka Arabika + Robusta pochodząca z organicznych zbiorów z owocową, ale lekko pikantną nutą, o delikatnym, naturalnym smaku i aromacie.

Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 15 zł


3. Bubamara (Rynek Manufaktury)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Bubamara

Deser: Malinowa skrytka w musie z białej czekolady na podstawku z własnego wyrobu pasty pistacjowej w czekoladowym okręgu
Kawa: Halvah Latte – latte z chałwą waniliową

Cena deseru: 19 zł | cena zestawu z kawą: 29 zł


4. Cocoart's (ul. Okopowa 111)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Cocoart's

Deser: Mus na bazie kawy brazylijskiej przełamany puree wiśniowym, ułożony na brownie na ciemnej czekoladzie (70% części kakaowych) i oblany mleczną czekoladą połączoną z orzechami laskowymi.
Kawa: espresso lub cappuccino.

Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 16 zł


5. DZIEŃ DOBRY caffe (ul. Narutowicza 57)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Dzień Dobry Caffe

Deser: kokosowa panna cotta z białej czekolady z salsą mango i lodami z białą czekoladą i limonką
Kawa: pikantne latte z czekoladową śmietanką

Cena deseru: 15 zł | cena zestawu z kawą: 20 zł


6. Fafalafa (ul. Struga 5)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Fafalafa

Deser: Wegańska WZ – ultraczekoladowy biszkopt, delikatny kokosowy krem, dżem porzeczkowy i czekoladowa polewa
Kawa: łagodna czarna kawa z ekspresu przelewowego

Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 15 zł


7. Forno Nero (ul. Piotrkowska 79)

Deser: Monoporcja - brownie śliwka / mus biała czekolada / gruszka / galaretka pigwa / glaze brzoskwinia
Kawa: espresso

Cena deseru: 15 zł | cena zestawu z kawą: 19 zł


8. Gęsi Puch (al. Politechniki 2)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Gęsi Puch

Deser: duet idealny, czyli aksamitny mus nugatowy w podwójnie czekoladowym kielichu, w parze ze świeżymi owocami lasu.
Kawa: delikatne macchiato z orzechową kruszonką.

Cena deseru: 20 zł | cena zestawu z kawą: 29,90 zł


9. Hot Air Cafe (ul. Piotrkowska 217)

Deser: klasyczne tiramisu z kremem z mascarpone, dodatkiem konfitury z cascary i biszkoptami nasączonymi espresso
Kawa: Kakao nitro cold brew - nasycone azotem Cold brew z prażonego kakaowca z Dominikany, jasna barwa, czekoladowy zapach i mleczne body

Cena deseru: 12 zł | cena zestawu z kawą: 24 zł


10. Jul's (ul. Struga 3)

Mus kawowo-czekoladowy na podkładzie bezglutenowym i kokosowe latte.

Cena deseru: 12 zł | cena zestawu z kawą: 22 zł


11. Kawiarnia w Podwyrku (ul. Piotrkowska 116)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Kawiarnia w Podwyrku

Deser Układanka – połączenie słodkiego brownie z aksamitnym musem z białej czekolady i musem z czekolady deserowej przełamane orzeźwiającym smakiem galaretki cytrynowo-lawendowej.
Kawa Affogato – doppio z naszej autorskiej mieszanki kawowej podawane z gałką lodów śmietankowych.

Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 15 zł


12. Lokal (Aleja Leona Schillera)

Deser: Sfera czekoladowa – biszkopt maślany / żelka z czarnego bzu / crunch z orzechów laskowych / mus czekoladowy z rozmarynem
Kawa: czarna kawa Blue Drop Columbia La Berta

Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 17 zł


13. Lokalove (Tylna 5)

Deser: Czekoladove Love: mus czekoladowy na czekoladowej chmurce z chrupkimi truskawkami w sosie
Kawa: Espresso na lodzie z bitą śmietaną

Cena deseru: 15 zł | cena zestawu z kawą: 18 zł


14. Lód Miód Cafe (Piotrkowska 114)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Lód Miód Cafe

Deser: lodowa PAVLOVA z czekoladą Ruby – klasyczny deser Pavlova, czyli połączenie słodkiej bezy, musu malinowego oraz bitej śmietany przełamane dwoma smakami lodów czekoladowych: Nowości – różowej czekolady RUBY oraz intensywnej czekolady 70% kakao.
Kawa: doppio na lodach czekoladowych – moc podwójnego espresso z kawy 100% Arabica ze słodyczą lodów czekoladowych. Połączenie idealne, które rozbudzi i umili każdy dzień.

Cena deseru: 16 zł | cena zestawu z kawą: 27 zł


15. Maison a.s. (ul. Księży Młyn 16)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Maison a.s.

Deser: złoty deser z orzeszkami ziemnymi i solonym karmelem, pianka nugatowa, biszkopt czekoladowy, kruszonka migdałowa, mus na bazie gorzkich czekolad Alpaco 66% i Macae 62% Valrhona
Kawa: Cappuccino #Nespresso-Origin Brazil z płatkiem jadalnego złota na wierzchu

Cena deseru: 16 zł | cena zestawu z kawą: 25 zł


16. Manufaktura Czekolady (ul. Piotrkowska 217)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Manufaktury Czekolady

„Kawa w blasku pomarańczy” – pośród blasku pomarańczy, w bezpiecznej, słodkiej przystani spoczywa intensywnie czekoladowe ciasto, okryte czarna taflą lustra w towarzystwie niepowtarzalnego, puszystego musu kawowego, który pobudzi podniebienie każdego miłośnika klasycznych połączeń smakowych. A do tego nietypowy listek bazylii dodający świeżości.
Deser podawany z pobudzającym czekoladowym espresso :)

Cena deseru: 12 zł | cena zestawu z kawą: 18 zł


17. Miriam - kawiarnia i księgarnia (ul. Piotrkowska 35)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser kawiarni Miriam

Deser: Czekoladowe Źródło – deser na bazie czekolady 70% i 30% wypiekany po zamówieniu klienta, podawany na ciepło z owocami leśnymi.
Kawa: espresso doppio, słony karmel

Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 21 zł


18. Owoce i Warzywa (ul. Traugutta 9)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Owoce i Warzywa

Czekonator – czekoladowy sernik nowojorski z orange curd. Deser idealnie łączy się z podwójnym espresso (Brazylia Fazenda Sertao, obróbka naturalna, wyczuwalna czekolada, orzechy i kwasowość żółtych owoców).

Cena deseru: 14 zł | cena zestawu z kawą: 18 zł


19. Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrow Łódzki)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Pawilon

Poczwórny zawał w Pawilonie czyli burger w donacie z domowym brownie, lodami z palonego masła, kremem orzechowym, sosem malinowo-miętowym.
Burger podany ze słodkimi frytkami i shotem espresso.

Cena deseru: 24 zł | cena zestawu z kawą: 24 zł


20. Restauracja Sote (NoBo Hotel*** ul. Liściasta 86)

Festiwal Czekolady i Kawy - Restauracja Sote

Deser: czekoladowy fondant z chili z płynną czekoladą rozpływającą się po przekrojeniu.
Kawa: Latte Kahlua – ciepła kawa espresso z mlekiem i likierem kawowym Kahlua.

Cena deseru: 17 zł | cena zestawu z kawą: 25 zł


21. Stacja Street Food (ul. Traugutta 9)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Stacja Street Food

Deser: ChocoBao - puchata bułeczka z czekoladowym nadzieniem, polana czekoladową polewą, podawana z domową czekoladą z malinami.
Kawa: Kawa po wietnamsku ze słodkim mleczkiem skondensowanym (lub bez).

Cena deseru: 10 zł | cena zestawu z kawą: 16 zł


22. Stare Kino by Antoine Lopez (ul. Piotrkowska 120)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Stare Kino by Antoine Lopez

Czekoladowe ciasteczko sable, ganache z czekolady 72% z nutą bazylii, galaretka z octu balsamicznego, mus z białej czekolady i konfitowane wiśnie i wybrana kawa z oferty restauracji.

Cena deseru: 23 zł | cena zestawu z kawą: 27 zł


23. Wall Street BBQ (al. Piłsudskiego 10)

Festiwal Czekolady i Kawy - deser Wall Street BBQ

Brownie z kawowym musem oraz Caffe Latte

Cena deseru: 20 zł | cena zestawu z kawą: 34 zł

Więcej informacji: jemywlodzi.pl

Zdjęcia: jemywlodzi

Festiwal Kawy i Czekolady 2019 Łódź


Wydarzenia towarzyszące


Festiwal Czekolady i Kawy to przede wszystkim okazja do spróbowania popisowych deserów i napojów kawowych w restauracjach i kawiarniach, ale zaplanowaliśmy dla was więcej atrakcji. Sprawdźcie, jakie wydarzenia towarzyszące czekają na was w trakcie wydarzenia.

Jeżeli wasza miłość do czekolady i kawy nie kończy się na ich konsumowaniu, to mamy dla was świetne wieści. W trakcie rozpoczynającego się już w ten piątek Festiwal Czekolady i Kawy będziecie mieli okazję nie tylko spróbować pysznych deserów i świetnych kaw, ale również dowiedzieć się o nich więcej i nauczyć się je przyrządzać. Wszystko dzięki serii warsztatów, które poprowadzą eksperci Primulatora, bariści Owoców i Warzyw i Hot Air Cafe oraz cukiernicy Cocoart’s i i czekoladnicy Manufaktury Czekolady.

Warsztaty czekoladowo kawowe w Manufakturze Czekolady z Hot Air Cafe

Zaczniemy już pierwszego dnia Festiwalu. W piątek, 5 kwietnia odbędą się pierwsze z dwóch czekoladowo-kawowych warsztatów przygotowanych przez Manufakturę Czekolady i Hot Air Cafe (Piotrkowska 217). Podczas spotkania, które rozpocznie się o godzinie 16.00 dowiecie się, jak powstaje czekolada od samego ziarenka i będziecie mogli stworzyć własną tabliczkę czekolady. I uwierzcie nam, że jest to rewelacyjna zabawa. Następnie kawowi specjaliści Hot Air Cafe nauczą Was jak przygotować najlepszą domową kawę. Jeśli nie załapiecie się na pierwszy termin, to nic straconego – kolejne warsztaty odbędą się tydzień później, 14 kwietnia. Koszt udziału wynosi 100 zł od osoby, a zapisywać możecie się pod numerem: 575 111 943.

Warsztaty w Owocach i Warzywach

W pierwszy festiwalowy weekend czeka na was więcej atrakcji. W niedzielę, 7 kwietnia, w klubokawiarni Owoce i Warzywa (Traugutta 9) odbędą się wyjątkowe warsztaty z Romanem i Gabi w rolach głównej. Kim są bohaterowie spotkania? Roman to barista z OiW oraz finalista tegorocznych Mistrzostw Polski Brewers Cup. I to właśnie on opowie wam podczas spotkania o tym, czym jest Gabi. My zdradzimy tylko, że to świetny pomocnik w domowym parzeniu kawy, ale resztę zostawiamy profesjonalistom. Na warsztatach dowiecie się też o kulisach przygotowania do Mistrzostw, a przede wszystkim o metodzie, która zagwarantowała Romanowi 4. miejsce. Poznacie przepisy, napijecie pysznej kawy i miło spędzicie czas. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 12.00, a koszt udziału wynosi 40 zł od osoby. Telefon kontaktowy: 793 411 992.

Szkolenie dla baristów w Primulatorze

Dzień później, w poniedziałek 8 kwietnia, na Szkolenie Baristyczne – Liga Baristów zaprosi was partner Festiwalu Czekolady i Kawy – firma Primulator(Lodowa 128). Szkolenie dedykowane jest początkującym baristom, mogą wziąć w nim udział osoby zaczynające pracę w gastronomii, pragnące podnieść swoje kwalifikacje, a także amatorzy zafascynowani tematem kawy. Szkolenie składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W pierwszej opisane są krok po kroku etapy podróży ziarna kawy z plantacji, poprzez palarnię, aż do kawiarni. W trakcie części praktycznej uczestnicy szkolenia dowiedzą się jak parzyć prawidłowo espresso, jak pracować na ekspresie ciśnieniowym, jak prawidłowo spieniać mleko oraz przygotowywać kawy mleczne. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 10.00 i potrwają do 16.00, więc zarezerwujcie sobie wolny dzień. Koszt udziału wynosi 100 zł dla uczestników Festiwalu Czekolady i Kawy i 150 zł dla pozostałych osób. Rezerwacje miejsc pod numerem: 503 195 790.

Warsztaty z monoporcji w Cocoart's

Na ostatniej festiwalowej prostej zrobi się bardzo słodko. W sobotę, 13 kwietnia, w cukierni Cocoart’s (Okopowa 111) odbędą się warsztaty z monoporcji. To wydarzenie to gratka dla każdego, kto kocha słodkości i chciałby nauczyć się tworzyć deserowe cudeńka. W jego trakcie dowiecie się, jak w domowej kuchni stworzyć nowoczesny deser, którym nie powstydziłaby się dobra restauracja. W cukierni butikowej Cocoart’s poznacie tajniki przyrządzania i dekorowania monoporcji. Waszym przewodnikiem po świecie deserów będzie mistrz cukiernictwa Adam Marszałek. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 18.00, a koszt udziału wynosi 100 zł od osoby. Miejsca możecie rezerwować pod numerem: 515 844 113.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.