Podczas polskich eliminacji Gelato Festival World Masters 2024, które odbyły się 29 października w Łodzi i zostały zorganizowane przez Primulator Polska, producenci lodów rzemieślniczych zaprezentowali swoje najnowsze kreacje smakowe. Ten prestiżowy konkurs jest częścią globalnych zawodów, które wyłaniają najlepszych producentów lodów rzemieślniczych na świecie, celebrując jakość, kreatywność i technikę w lodziarstwie. Polskie eliminacje pokazały, że krajowy rynek lodziarski obfituje w innowacyjne smaki oraz wyjątkowe połączenia składników, które wyróżniają polskich rzemieślników na arenie międzynarodowej.
W konkursie uczestnicy oceniani byli przez jury złożone z ekspertów branży, a o końcowej punktacji decydowały takie kryteria jak smak, konsystencja, wygląd oraz oryginalność. Twórcy lodów sięgnęli po naturalne, sezonowe składniki i odważne kompozycje, co zapewniło publiczności bogactwo doznań smakowych.
W gronie najlepszych znaleźli się trzej wyróżniający się finaliści:
-
Michał Karbowski z lodziarni KANKA w Płońsku zdobył pierwsze miejsce za smak Cherry Kawka. To oryginalne połączenie kawy i wiśni, które zaskoczyło jury swoją głębią smaku i wyrafinowaną kompozycją. Cherry Kawka to przykład umiejętnego łączenia intensywnych aromatów, gdzie kwaśność wiśni współgra z nutą kawy, tworząc deser o wyjątkowym charakterze.
-
Piotr Pastuszko z lodziarni Lody u Piotrusia Pana w Wiązownie zajął drugie miejsce, prezentując wegańskie lody Coco Lime. Stworzone na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem świeżej limonki i kokosa, te lody charakteryzują się subtelną słodyczą i tropikalną świeżością. Idealne dla osób poszukujących lżejszych, roślinnych deserów o nietypowym profilu smakowym.
-
Damian Gutowski z Piekarni Cukierni Grzybki w Warszawie otrzymał trzecie miejsce za smak Świeża Mięta Miętowa Straciatella. To lody na bazie świeżej mięty, z dodatkiem domowego olejku miętowego i czekoladowej stracciatelli, które urzekły jury intensywną miętowością i chrupiącymi fragmentami czekolady, tworząc niezwykle orzeźwiające i zrównoważone połączenie.
Zwycięzcy będą mieli szansę reprezentować Polskę w dalszych etapach Gelato Festival World Masters, a ich sukcesy stanowią inspirację dla całej branży lodziarskiej. Gratulacje dla laureatów, których pasja i talent zdobyły uznanie zarówno jury, jak i publiczności!
Poza trzema finalistami w polskich eliminacjach Gelato Festival World Masters 2024 zaprezentowało się wielu utalentowanych lodziarzy z całego kraju, którzy wnieśli na konkurs bogactwo smaków i kreatywnych kompozycji. Oto pełna lista uczestników wraz z ich wyjątkowymi smakami:
- Aleksander Przygoda z Bełchatowa z lodami Pistacjowa ekstrawagancja – połączenie intensywnego smaku pistacji, które zachwyciło głębią i wyrazistością.
- Damian Gutowski z Piekarni Cukierni Grzybki w Warszawie z lodami Świeża Mięta Miętowa Straciatella – lody miętowe z domowym olejkiem miętowym i czekoladową stracciatellą, które zajęły trzecie miejsce.
- Dominik Klockowski z Nice Cream w Warszawie z lodami BeeHazel – połączenie smaków miodu i orzechów laskowych, które oferowały słodką i kremową harmonię.
- Piotr Pastuszko z Lody u Piotrusia Pana w Wiązownie z lodami Coco Lime – tropikalna, wegańska kompozycja mleka kokosowego i limonki, za którą zdobył drugie miejsce.
- Michał Karbowski z Lodziarni KANKA w Płońsku ze smakiem Cherry Kawka – połączenie kawy i wiśni, które przyniosło mu pierwsze miejsce.
- Wioletta Gbiorczyk z Mlecznej z Radomia ze smakiem Biscotto alla mandorla – lody migdałowe inspirowane włoskimi ciasteczkami.
- Szymon Zak z Lodziarni Zak w Bydgoszczy z lodami Vanilla with cherry – klasyczne połączenie wanilii i wiśni, które ujęło świeżością i prostotą.
- Mateusz Musialski z Cukierni Szorski w Ostrowie Wielkopolskim z lodami Mascarpone with coffee – kremowy deser z nutą kawy, inspirowany włoską elegancją.
- Jakub Miętki z Latto Gelato w Gdańsku z lodami Speculoos cookie with black currant with honey – unikalna kompozycja ciasteczek speculoos z czarną porzeczką i miodem.
- Maja Uniejwska z Mr. Lodziak ze Szprotawy ze smakiem Kokosiemki – tropikalna propozycja łącząca kokos z chrupiącymi dodatkami.
- Justyna Rżysko z Ammado Cafe w Rzeszowie ze smakiem Jagodzianka Ammado – lody inspirowane klasycznym polskim wypiekiem z jagodami.
- Paweł Jafernik z Lody z Kórnika w Kórniku ze smakiem St. Martin’s croissant – kremowe lody oparte na smaku rogala świętomarcińskiego, charakterystycznego dla regionu Poznania.
Wszystkie zgłoszone smaki były świadectwem pasji i kunsztu polskich lodziarzy, którzy czerpali inspiracje zarówno z tradycji, jak i współczesnych trendów smakowych. Każdy z uczestników wniósł coś wyjątkowego, dzięki czemu polska edycja Gelato Festival World Masters 2024 stała się prawdziwą ucztą dla zmysłów!