24
24

Gelato Day 2022

Gelato Day 2022 Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych


DOLCE SINFONIA


Podczas dziesiątej edycji Gelato Day Smak Roku nosi nazwę "Dolce Sinfonia", czyli wariant lodów o smaku czekoladowo-orzechowym, których receptura została wyłoniona w nowym, ogólnoeuropejskim konkursie prowadzonym przez Artglace, we współpracy z Longarone Fiere Dolomiti i Italian Exhibition Group (IEG).


Czekolada


W XVI wieku Sewilla była miejscem obrad Rady Królewskiej Indii, epicentrum ruchu handlowego w hiszpańskich koloniach zamorskich. To właśnie tutaj wylądował pierwszy udokumentowany transport czekolady do Europy. Hiszpańscy mnisi jako pierwsi podkreślili jej słodycz, dodając wanilię i cukier: rezultat był tak pyszny, że czekolada stała się najpopularniejszym napojem w hiszpańskim społeczeństwie, niemal "symbolem narodowym", jak herbata dla Anglików. 


Orzech laskowy


Orzech laskowy to owoc leszczyny, uprawianej przez człowieka od niepamiętnych czasów i jeden z najpopularniejszych smaków lodów w Europie. Obok migdałów są to orzechy o największej zawartości witaminy E i źródło fitosteroli - grupy substancji uważanych za ważne w profilaktyce chorób układu krążenia. Orzechy laskowe zawierają również tłuszcze jednonienasycone, które mogą obniżać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Głównymi producentami w Europie są Włochy, Francja i Hiszpania.

 Życzymy wszystkim producentom wspaniałych pomysłów na kolejne intrygujące i ciekawe smaki.

Więcej informacji o Gelato Day: www.gelato-day.it

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.