Podczas jedenastej edycji Gelato Day, obchodzonej 24 marca, smakiem roku 2023 został "APFELSTRUDEL", czyli lody o smaku strudla z jabłkami. Smak nawiązuje do tradycyjnego, wiedeńskiego wypieku, który jest również popularny w Bawarii, Czechach, północnych Włoszech, Słowenii i innych krajach Europy, które kiedyś należały do Cesarstwa Austro-Węgier. Receptura została wyłoniona w ogólnoeuropejskim konkursie prowadzonym przez Artglace, we współpracy z Longarone Fiere Dolomiti i Italian Exhibition Group (IEG).
Oficjalna receptura, do której przestrzegania i interpretowania na swój sposób zachęca się wszystkich producentów lodów, dostosowując ją do własnej kreatywności i talentu, składa się z białej bazy z miąższem jabłkowym i odrobiną rumu oraz olejku cytrynowego, a także z posypki cynamonowej, kilku porzeczek, najlepiej ciemnych, i - co nie mniej ważne - z bułki tartej.
Strona organizatora: gelato-day.it