24 marca - GELATO DAY 2024 – Smakiem lodów na rok 2024 został „Gaufre de Liège”
Każdego roku inny kraj europejski wybiera Smak Roku, czerpiąc inspirację z tradycyjnych deserów oraz najbardziej typowych i reprezentatywnych składników swojego kraju.
Po "Apfelstrudel" wybranym przez Austrię w 2023 r., w 2024 r. przyszła kolej na Belgię, która wybrała Smak Roku, oddając hołd jednemu z najbardziej typowych i ukochanych przysmaków tego kraju: "Gaufre de Liège", ukochanemu słodkiemu waflowi z Liege, chrupiącemu na zewnątrz i miękkiemu w środku. Oficjalna receptura czerpię inspirację z tradycji i smaków lokalnego terytorium. Obejmuje ona neutralne lody o smaku wanilii i cynamonu, urozmaicone solonym masłem, a wszystko to w towarzystwie wafla Liege.
Strona organizatora: https://www.gelato-day.it/