Na targach Smakki 2024 premierę miał młynek Mahlkönig EK Omnia - następca legendarnego młynka EK43, który zasłynął z bardzo równego mielenia. EK Omnia to nie tylko nowy design i znacznie cichszy silnik, ale także trzy tryby pracy, w tym "Tryb Biblioteki".
Marcin Moczydłowski, opiekun marki Mahlkönig
Nowy młynek Mahlkönig EK Omnia oferuje trzy tryby mielenia:
Tryb klasyczny: Zachowaj tę samą rutynę i pozostań przy klasyce
Tryb czasowy: Mielenie oparte na czasie idealne do espresso
Tryb biblioteki: W tym trybie można zapisać przepisy, stopień zmielenia zostanie automatycznie dostosowany, a wolumetryczny dozownik dozuje odpowiednią ilość ziaren.
Nowa, innowacja technologiczna, jaką jest "Tryb Biblioteki", pozwala użytkownikom zapisywać ulubione receptury mielenia, w tym notatki dotyczące nazwy ziaren i docelowej porcji kawy. W połączeniu z jednostką wstępnego dozowania (PDU), wolumetrycznym zbiornikiem, EK Omnia automatycznie dostosowuje się do dokładnej odległości żaren w mikronach i czasu mielenia, zgodnie z recepturą. Umieszczony z przodu ekran LED jest wydajnym i łatwym w użyciu interfejsem do ustawiania ultraprecyzyjnych mikroregulacji wielkości mielenia.
Zapisane receptury mielenia płynnie dostosowują dozowanie objętościowe do ustawień grubości mielenia na poziomie mikronów. Rozmiar mielenia, skrupulatnie mierzony w czasie rzeczywistym na podstawie odległości w mikronach, eliminuje wszelkie domysły lub poleganie na arbitralnych pokrętłach. Po wybraniu przepisu młynek natychmiast dostraja zarówno odległość żaren, jak i jednostkę dozowania wstępnego, aby precyzyjnie dopasować wybrane parametry.
Artykuł ukazał się na portalu horecatrends.pl