PODSUMOWANIE MISTRZOSTW
Największe wydarzenie kawowe w Polsce już za nami!
Mistrzostwa Polski Baristów, Mistrzostwa Coffee In Good Spirit oraz Cezve/Ibrik odbyły się w dniach 12-13 lutego w Pałacu Kultury i Nauki podczas Warsaw Coffee Festival.
W trakcie warszawskiego święta kawy wyłoniono trzy mistrzynie, bo po raz pierwszy zwyciężczyniami zawodów zostały same kobiety. Będą one reprezentować Polskę na Mistrzostwach Świata. Primulator był sponsorem technicznym wszystkich konkurencji, zapewniając sprzęt na stanowiskach zawodników.
Pierwsze miejsce w dwóch konkurencjach zajęła Agnieszka Rojewska.
Mistrzyni Świata Baristów z 2018 roku z Amsterdamu w sobotę w konkurencji Coffee In Good Spirit przygotowała drinka na zimno na bazie espresso z dodatkiem m.in. rumu Bushrum Mango i whisky Jameson Crested oraz drinka na ciepło na bazie kawy filtrowanej wina typu porto i ginu tarninowego. Te dwa wyjątkowe napoje zapewniły jej miejsce na szczycie podium.
Drugiego dnia warszawskiego święta kawy, podczas konkurencji Cezve/ Ibrik przygotowała niesamowitą kawę w tradycyjnym tyglu podgrzewanym w piasku. Poprzez długoletnie doświadczenie była faworytem obu konkurencji, dlatego jej zwycięstwo nie było ogromnym zaskoczeniem. Nie mniej wygranie dwóch odmiennych od siebie konkurencji wymaga olbrzymich umiejętności i dużego poświęcenia, aby przygotować się na tak wysokim poziomie do zawodów.
Jak wyglądała walka o miejsce na podium Mistrzostw Polski Baristów w Warszawie?
Mistrzostwa Polski Barista to najbardziej prestiżowe zawody organizowane przez Specialty Coffee Association of Europe oraz World Coffee Events już od 21 lat. Eliminacje do Mistrzostw Polski Baristów 2021 odbyły się 10 września zeszłego roku w łódzkiej siedzibie Primulator. Minionej niedzieli w Warszawie, 13 lutego, rozstrzygnięto je w finałowej potyczce. Najlepsi z najlepszych baristów w Polsce walczyli o miano numeru 1. Miejsce pierwsze obroniła Natalia Kwiatkowska z Olsztyna (siódma baristka na świecie na Mistrzostwach Świata w Dublinie 2016 roku). Natalia zaparzyła chyba najbardziej pożądaną teraz kawę świata czyli Eugenides. Kunszt baristy w połączeniu z doskonałym ziarnem nie pozostawił wątpliwości. Drugie miejsce na podium zajął Wojciech Białczak (piąty na świecie w 2019 roku w Bostonie). Trzecie miejsce zajęła Kamila Adamiec z Toruńskiej kawiarni Nano.
Każdy z zawodników podczas 15-minutowego występu pracował na certyfikowanym ekspresie FAEMA E71e i musiał przygotować: 4 espresso, 4 napoje mleczne na bazie espresso oraz 4 drinki dowolne (ale bez alkoholu), używając do tego własnej kawy segmentu Specialty. Występ oceniali certyfikowani sędziowie, w skład których wchodzi 4 sędziów sensorycznych, 2 sędziów technicznych i 1 sędzia główny. Oceniany jest smak przygotowanych napojów, kreatywność, czystość pracy, technika parzenia oraz prezencja na scenie. Firmę Primulator wśród składu sędziowskiego reprezentował Marcin Moczydłowski, który pełni funkcję sędziego sensorycznego.
Formuła zawodów skupia się na promowaniu doskonałej kawy, profesjonalizmu oraz kunsztu pracy baristy. Zwycięzców Mistrzostw Polski Baristów zobaczymy podczas zawodów światowych, które po raz pierwszy odbędą się w tym roku w Polsce, podczas największego wydarzenia kawowego na świecie, jakim są targi World of Coffee.
World of Coffee to międzynarodowe święto kawy, w którym biorą udział najwięksi producenci urządzeń, palarnie kawy i firmy związane z tym najbardziej popularnym napojem na świecie. Primulator, również tam będzie, dlatego już dziś zapiszcie sobie datę 23-25 czerwca i do zobaczenia w PTAK WARSAW EXPO.
WYNIKI
Mistrzostwa Polski Barista
- Natalia Kwiatkowska – Olsztyn – 620 pkt
- Wojciech Białczak – Berlin – 611,5 pkt
- Kamila Adamiec – Toruń – 505 pkt
- Michał Ciupiński – Warszawa - 485,5 pkt
- Haider Adams – Trójmiasto – 448,5 pkt
- Aleksander Smęt – Warszawa – 417 pkt
Mistrzostwa Polski Cezve/Ibrik (czyli kawa w tygielkach – „po turecku”)
- Agnieszka Rojewska 360 pkt
- Igor Stepanov 267 pkt
- Maksym Volkovytskyi – 248 pkt
- Agnieszka Kruk – 246 pkt
- Tomasz Zajączkowski – 188 pkt
Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits
- Agnieszka Rojewska – Warszawa – 397,75 pkt
- Bartosz Gieracki – Kudowa – 351,5 pkt
- Tomasz Łój – Rzeszów - 158,25 pkt
- Maksym Volkovytskyi – Opole – 63 pkt
Cała firma Primulator składa wielkie gratulacje dla wszystkich uczestników. Sam start i odważenie się, żeby zmierzyć się na poziomie mistrzowskim z innymi baristami, już zasługuje na brawa i uznanie. Porywające prezentacje, pełne wiedzy i pasji - to była nagroda dla wszystkich oglądających Mistrzostwa. Życzymy wszystkim, by za rok ponownie wrócili na scenę zawodów z co najmniej takim samym zaangażowaniem, pomysłami i pasją!
Szczególne gratulacje dla naszych cudownych Mistrzyń!!! Będziemy za Was mocno trzymać kciuki na Mistrzostwach Świata!!!