28 marca 2023 roku w konkursie GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS 2023 w Łodzi zmierzyło się 15 mistrzów cukiernictwa prezentując swoje konkursowe lody. Zwycięski smak lodów pozwoli na udział w polskim finale w 2025 roku podczas Carpigiani Day oraz walkę o tytuł w finale Światowym również w 2025 r. wraz z innym finalistami GELATO FESTIVAL WORLD MASTERS wybranymi w pozostałych krajach. W jury konkursowym zasiedli:
Pani Monika Soszyńska-Masny - Redaktor Naczelna Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Pani Aleksandra Sowa - Mistrzyni Cukiernictwa z Cukiernia Sowa
Pan Paweł Małecki – Mistrz Cukiernictwa z Cukiernia Sowa
Pan Janusz Profus - Maestro Czekolady E. Wedel
Wyniki:
1. Tomasz Szypuła
Lodziarnia Szypuła - 1974 - Baborów
Smak konkursowy: Hyćka - Kwiaty i owoce czarnego bzu
2. Adam Marszałek
Lodziarnia Cocoart's Łódź
Smak konkursowy: Wędzona czekolada
3. Wioletta Gbiorczyk
Lodziarnia Mleczna Radom
Smak konkursowy: Biscotto alla mandorla
Serdeczne gratulacje dla wszystkich uczestników, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych etapach konkursu!
Oficjalna strona festiwalu: gelatofestival.com