Gelato Festival Challenge kontynuując swoją podróż dookoła świata, zatrzymało się 11 kwietnia w Łodzi, gdzie 13 polskich rzemieślników gelato wzięło udział w najsłodszej rywalizacji roku zorganizowanej przez firmę Primulator.
Zwycięskie smaki to "Solony kokos” Jana i Ewy Grzeczki z Cukierni Grzeczka w Pobiedziskach - zespół brata i siostry przyniósł bajecznie kremowy smak kokosowy, który został wzbogacony pysznym sosem mango z yuzu.
Drugi wyróżniony smak to „Rokitnik” autorstwa Pauliny Pieczykolan z Bagietki w Kostrzynie nad Odrą. Cierpki sorbet oparty na złożonej mieszaninie smaków rokitnika, a także variegato z kwiatu meksykańskiego kaktusa.
Nagroda w kategorii NEXT GENERATION (dla uczestników poniżej 30 roku życia) zdobyła Dorota Lis, z cukierni Szorski w Ostrowie Wielkopolskim za lody o smaku pistacji.
Wybrani rzemieślnicy gelato udają się na Międzynarodowy Dzień Carpigiani, Europejski Finał Festiwalu Gelato, który odbędzie się we Włoszech w 2020 r. Smak, struktura, kreatywność i prezentacja, to cztery parametry używane do oceny, podkreślające wybór składników, kunszt przy opracowywaniu receptury i wizualny wpływ lodów.
Jury:
- Adam Pokojski, cukiernik z Cukierni Franciszek Pokojski w Toruniu, który zyskał uznanie w poprzednich konkursach Gelato;
- Monika Soszyńska-Masny, dziennikarka Przeglądu Piekarniczo-cukierniczego;
- Barbara Zając, dziennikarka "W piekarni, w cukierni";
- Piotr Koperski, cukiernik, który pracuje w wielu modnych miejscach, takich jak Cukiernia Piotr Koperski, Poznań, Starszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
- Tomasz Pijajko, szef kuchni z Quale Reastaurant w Łodzi.
Facebook: Gelato Festival World Masters
Twitter: Gelato Festival World Masters
Instagram: Gelato Festival World Masters