CARPIGIANI JETWIP/G

 
PRODUCENT: Carpigiani
JETWIP/G

JETWIP/G

Nabarowa maszyna do produkcji bitej śmietany z 6-litrowym zbiornikiem do użytku w pracowniach i laboratoriach o bardzo dużym zapotrzebowaniu na bitą śmietanę.

Nabarowa maszyna do produkcji bitej śmietany z 6-litrowym zbiornikiem do użytku w pracowniach i laboratoriach o bardzo dużym zapotrzebowaniu na bitą śmietanę.

pliki do pobrania
Ubijaczki do bitej śmietany CARPIGIANI
Folder j. angielski

pliki do pobrania

Ubijaczki do bitej śmietany CARPIGIANI
Folder j. angielski

specyfikacja

MODEL
Szerokość
Głębokość
Wysokość
Wydajność na godzinę
Pojemność zbiornika
Moc
Zasilanie
Masa
JETWIP/G
310 mm
620 mm
510 mm
80 kg | 240 litrów - średni wzrost objętości o 200%
6 litrów
0,5 kW
230 V
53 kg

Informacje

Automat do bitej śmietany Carpigiani Jetwip/G

Nabarowy automat do bitej śmietany z 6-litrowym zbiornikiem przeznaczona dla pracowni i laboratoriów o bardzo dużym zapotrzebowaniu na bitą śmietanę. Pompa zębata zapewnia wysoką efektywność i niezawodność. Jej wydajność godzinowa jest o 60% wyższa niż w przypadku pozostałych modeli barowych – dzięki temu jest przystosowana do pracy ciągłej. Panel sterowania ma przyciski sterujące (włącz/wyłącz) oraz cyfrowy wyświetlacz temperatury w zbiorniku. Wydawanie śmietany może odbywać się w sposób ciągły, w zaprogramowanych porcjach, równych porcjach lub w porcjach dowolnej wielkości. Urządzenie przystosowane wstępnie do sterowania nożnego (jako opcja). Obudowa wykonana ze stali nierdzewnej najwyższej jakości.


Wydajność

Molekuły tłuszczu tworzące śmietanę są osłonięte z zewnątrz tzw. filmem proteinowym. Kiedy molekuły zbliżą się dostatecznie filmy te mają tendencję do łączenia się. W procesie ubijania śmietany cząsteczki zderzają się ze sobą i następuje łączenie tych osłonek, pomiędzy którymi jednocześnie zostają uwięzione cząsteczki powietrza. Firma Carpigiani w maszynie do bitej śmietany zastosowała pompę, która tłoczy mieszankę poprzez ubijak, przez co następują zderzenia molekuł, a w rezultacie cały proces ubijania śmietany opisany powyżej.

Wygoda

Korek spustowy zbiornika jest wyprowadzony na zewnątrz, co ułatwia odprowadzanie skroplin, opróżnianie zbiornika i czyszczenie. Pompa o dużej wydajności jest łatwo wymienna bez użycia narzędzi upraszczając i przyspieszając czyszczenie. Ubijak w jednym elemencie (patent Carpigiani) pracujący w przeźroczystej rurce - łatwy do demontażu i mycia.

Higiena

Dozownik śmietany jest chłodzony aż do wylotu i zabezpieczony przed skraplaniem przez zastosowanie specjalnych materiałów syntetycznych; wymienne dysze wylotowe. Ociekacz może być stosowany jako osłona dozownika. Dezynfekcja odbywa się poprzez przepuszczanie środka dezynfekującego przez elementy mające kontakt ze śmietaną. Pompa o dużej wydajności jest łatwo wymienna bez użycia narzędzi upraszczając i przyspieszając czyszczenie.

Końcówki dekoracyjne

Opcjonalny zestaw końcówek dla wszystkich modeli ubijaczek Carpigiani o różnych kształtach i rozmiarach do dekorowania wyrobów cukierniczych.

Sterowanie nożne

OPCJA DLA JETWIP/G. Sterowanie nożne za pomocą pedału, aby operator urządzenia miał wolne ręce. Jest to przydatne podczas dekorowania za pomocą specjalnego elastycznego przewodu do nakładania bitej śmietany.


Jak się produkuję bitą śmietanę? Czym jest bita śmietana?


Bita Śmietana w gastronomii

Molekuły tłuszczu tworzące śmietanę są osłonięte z zewnątrz tzw. filmem proteinowym. Kiedy molekuły zbliżą się dostatecznie filmy te mają tendencję do łączenia się. W procesie ubijania śmietany cząsteczki zderzają się ze sobą i następuje łączenie tych osłonek, pomiędzy którymi jednocześnie zostają uwięzione cząsteczki powietrza.

Firma Carpigiani w maszynie do bitej śmietany zastosowała pompę, która tłoczy mieszankę poprzez ubijak, przez co następują zderzenia molekuł, a w rezultacie cały proces ubijania śmietany opisany powyżej.

Śmietana jest to po prostu mleko o bardzo dużej zawartości tłuszczu. Jest ona otrzymywana w procesie odseparowania z mleka krowiego. Śmietana otrzymywana poprzez odwirowanie zawiera zwykle do 40 % tłuszczu, ale w niektórych krajach jego zawartość może być nawet nieco wyższa. Śmietana jest surowcem do produkcji masła, serów, ale jednocześnie bardzo ważnym składnikiem lodów i wielu innych produktów. Bita śmietana jest idealną dekoracją wyrobów cukierniczych i lodów, jak również poprawia ich smak. Świeża śmietana używana zazwyczaj w cukiernictwie jest pasteryzowana, dlatego musi być ona przechowywana w temperaturze +4C i nie dłużej niż kilka dni. Dostępna jest również śmietana (UHT), która ma tę zaletę, że może być przechowywana w temperaturze otoczenia przez dłuższy okres.

 

 

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.