Nabarowa ubijaczka do bitej śmietany z 3-litrowym zbiornikiem przeznaczona do użytku profesjonalnego w cukierniach i lodziarniach, które wymagają dużej wydajności, np. do dekorowania wyrobów cukierniczych. Pompa zębata zapewnia wysoką efektywność i niezawodność. Panel sterowania ma przyciski sterujące (włącz/wyłącz) oraz cyfrowy wyświetlacz temperatury w zbiorniku. Wydawanie śmietany może odbywać się w sposób ciągły, w zaprogramowanych porcjach, równych porcjach lub w porcjach dowolnej wielkości.
CECHY
|
|
Wydajność Molekuły tłuszczu tworzące śmietanę są osłonięte z zewnątrz tzw. filmem proteinowym. Kiedy molekuły zbliżą się dostatecznie filmy te mają tendencję do łączenia się. W procesie ubijania śmietany cząsteczki zderzają się ze sobą i następuje łączenie tych osłonek, pomiędzy którymi jednocześnie zostają uwięzione cząsteczki powietrza. Firma Carpigiani w maszynie do bitej śmietany zastosowała pompę, która tłoczy mieszankę poprzez ubijak, przez co następują zderzenia molekuł, a w rezultacie cały proces ubijania śmietany opisany powyżej. |
Wygoda Korek spustowy zbiornika jest wyprowadzony na zewnątrz, co ułatwia odprowadzanie skroplin, opróżnianie zbiornika i czyszczenie. Pompa o dużej wydajności jest łatwo wymienna bez użycia narzędzi upraszczając i przyspieszając czyszczenie. Ubijak w jednym elemencie (patent Carpigiani) pracujący w przeźroczystej rurce - łatwy do demontażu i mycia. |
|
|
Higiena Dozownik śmietany jest chłodzony aż do wylotu i zabezpieczony przed skraplaniem przez zastosowanie specjalnych materiałów syntetycznych; wymienne dysze wylotowe. Ociekacz może być stosowany jako osłona dozownika. Dezynfekcja odbywa się poprzez przepuszczanie środka dezynfekującego przez elementy mające kontakt ze śmietaną. Pompa o dużej wydajności jest łatwo wymienna bez użycia narzędzi upraszczając i przyspieszając czyszczenie. |
Końcówki dekoracyjne Opcjonalny zestaw końcówek dla wszystkich modeli ubijaczek Carpigiani o różnych kształtach i rozmiarach do dekorowania wyrobów cukierniczych. |
Jak się produkuję bitą śmietanę? Czym jest bita śmietana?
Molekuły tłuszczu tworzące śmietanę są osłonięte z zewnątrz tzw. filmem proteinowym. Kiedy molekuły zbliżą się dostatecznie filmy te mają tendencję do łączenia się. W procesie ubijania śmietany cząsteczki zderzają się ze sobą i następuje łączenie tych osłonek, pomiędzy którymi jednocześnie zostają uwięzione cząsteczki powietrza.
Firma Carpigiani w maszynie do bitej śmietany zastosowała pompę, która tłoczy mieszankę poprzez ubijak, przez co następują zderzenia molekuł, a w rezultacie cały proces ubijania śmietany opisany powyżej.
Śmietana jest to po prostu mleko o bardzo dużej zawartości tłuszczu. Jest ona otrzymywana w procesie odseparowania z mleka krowiego. Śmietana otrzymywana poprzez odwirowanie zawiera zwykle do 40 % tłuszczu, ale w niektórych krajach jego zawartość może być nawet nieco wyższa. Śmietana jest surowcem do produkcji masła, serów, ale jednocześnie bardzo ważnym składnikiem lodów i wielu innych produktów. Bita śmietana jest idealną dekoracją wyrobów cukierniczych i lodów, jak również poprawia ich smak. Świeża śmietana używana zazwyczaj w cukiernictwie jest pasteryzowana, dlatego musi być ona przechowywana w temperaturze +4Co i nie dłużej niż kilka dni. Dostępna jest również śmietana (UHT), która ma tę zaletę, że może być przechowywana w temperaturze otoczenia przez dłuższy okres.