Elektroniczny pasteryzator dla Cukiernictwa i Gastronomii
Maszyna cukiernicza Carpigiani Pastochef RTL miesza, gotuje, pasteryzuje, schładza, dojrzewa i przechowuje w doskonałych warunkach higieni-cznych (HCAP). Znajduje swoje zastosowanie w cukiernictwie, lodziarstwie, pracowniach czekolady oraz punktach gastronomicznych. Urządzenie posiada 46 w pełni automatycznych programów i 5 wolnych programów. Każdy z nich zawiera typowe temperatury i odpowiednie składy mieszanki dla konkretnych produktów, które mogą być zmieniane w celu spełnienia określonych potrzeb. Duży wyświetlacz zawiera pomocne wskazówki dla stopniowego dodawania składników.
CECHY
Transparentna pokrywa Duży, ułatwiający wlewanie produktów otwór z dwiema niezależnymi pokrywami wykonany z przeźroczystego tworzywa odpornego na działanie temperatury i alkoholu. |
|
Mieszadło Skrobaki i mieszadło dzięki specjalnemu kształtowi mieszają składniki w pionie i poziomie, co skutkuje równomiernym połączeniem oraz jednolitym podgrzaniem i chłodzeniem przygotowywanego produktu. |
|
Zawór spustowy Specjalnie zaprojektowany szeroki otwór spustowy pozwalający na szybką i łatwą ekstrakcję produktu z maszyny. |
|
Płynne produkty Kran posiada specjalną pozycję (z systemem bezpieczeństwa) do wydawania płynnych produktów. |
|
Zabezpieczenie W celu zabezpieczenia operatora maszyny przed oparzeniem gorącymi produktami kran posiada specjalną osłonę. |
|
Półka Półka ze stali nierdzewnej z gumową matą z regulowaną wysokością (3 stopnie). |
|
Brak prądu Zabezpieczenie przed przerwami dostawy prądu i wody. W przypadku braku prądu lub wody urządzenie sprawdza temperaturę mieszanki i decyduje, czy kontynuować proces pasteryzacji, gotowania lub schładzania, czy powtórzyć cały proces od początku. |
|
Inwerter (opcja) Dzięki inwerterowi, możliwe jest zmienianie prędkości cyklu celem poprawy tekstury i końcowej struktury produktów. |
Technologia
Urządzenia Pastochef RTL są niezastąpione, jeśli chodzi o użycie automatyzacji w przygotowywaniu produktów i receptur, które zwykle wymagają dużo czasu i pracy ręcznej. Maszyny do pasteryzacji RTL są wyposażone w najnowsze technologie opracowane przez CARPIGIANI, takie jak: • Ogrzewanie i chłodzenie za pomocą suchego systemu „bain-marie bez użycia cieczy chłodniczej i/lub grzewczej. System ten gwarantuje niski pobór mocy oraz wysoką wydajność podczas całego cyklu pracy. • Mieszadło posiada 8 różnych trybów mieszania, od wolnego do szybkiego, od ciągłego do pracującego w odstępach czasu, aby idealnie wymieszać każdy rodzaj składników. • Spust posiada podwójne zabezpieczenie oraz funkcję samooczyszczania się podczas zamykania zaworu dla zachowania perfekcyjnego przechowywania produktu w zbiorniku. |
Programy
CUKIERNICTWO 18 cykli pracy pozwala na stworzenie podstawowych przepisów na współczesne wyroby cukiernicze: SPECJALNOŚCI CUKIERNICZE 8 programów umożliwiających przygotowanie wyjątkowych ciast i słodyczy (wysoki reżim temperatury w jednostce czasu): |
|
LODY4 programy pasteryzacji i dojrzewania pozawalają na produkcję różnego typu baz (mieszanek) do produkcji lodów: CZEKOLADA9 programów do wyrobów czekoladowych, przeznaczonych do temperowania oraz pracy z każdym rodzajem czekolady: |
|
GASTRONOMIA7 programów dla cateringu i wyrobów gastronomicznych: PROGRAMY UŻYTKOWNIKAPasteryzator posiada 5 wolnych programów, pozwalających na stworzenie i przechowywanie własnych cyklów produkcyjnych. |