W 1961 roku Faema zapisała bardzo ważna stronę w historii profesjonalnych ekspresów do kawy ciśnieniowych wypuszczając na rynek rewolucyjny model E61. Faktem stało się, że po raz pierwszy zastosowano wbudowaną pompę, która zagwarantowała stałe ciśnienie pozwalające zaparzyć prawdziwe włoskie espresso. Wcześniej stosowany powszechnie był system lewarowy, który nie zapewniał takiej powtarzalności. W ten właśnie sposób ekspres Faema E61 stał się symbolem włoskiego espresso na całym świecie.
Dokładnie w 40 lat od momentu narodzin mitycznego E61, Faema wypuściła na rynek jubileuszowy model E61 LEGEND, który zachował wszystkie oryginalne cechy zewnętrzne w połączeniu z najnowszymi, nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi w środku. E61 LEGEND to kultowy ekspres, z nieprzeciętną prawie 60 letnia historią. Bezkonkurencyjny wśród wszystkich ekspresów. Najbardziej rozpoznawany ekspres ciśnieniowy na świecie. Rozwiązania zawarte w tym modelu były wiele razy kopiowane przez innych producentów z całego Świata.
W ekspresie do kawy ciśnieniowym E61 LEGEND, po raz pierwszy zastosowano thermobalance system, dzięki któremu każdą grupę ekspresu można precyzyjnie dostosować do specyfiki każdej mieszanki kawy.
E61 LEGEND występuje jako ekspres 1, 2 i 3 grupowy i w wersji S jest w pełni manualnym ekspresem, gdzie wszystko zależy od obsługującego go baristy. Występuje też wersja z programatorem porcji - model Jubile (1 lub 2 grupy).
E61 jeden to majstersztyk od strony technicznej i wizualnej. Właściciela cieszyć będą też elementy designu takie jak np. półksiężyce z boku ekspresu, które symbolizować mają zaćmienie słońca. Gdy powstawał oryginał ekspresu w 1961 roku we Włoszech odnotowano zaćmienie słońca. Zaćmienie czyli ECLIPSE to sekret ukryty w nazwie ekspresu.
Faema E61 Legend - historia kawy zaklęta w jednej maszynie.
Charakterystyka i funkcje:
- ręczny, dźwigniowy system uruchamiania parzenia
- manometr wskazujący ciśnienie wody w sieci oraz ciśnienie pompy
- wskaźnik poziomu wody w bojlerze
- automatyczne napełnianie bojlera
- wbudowana pompa wolumetryczna
- bojler wykonany z miedzi
- automatyczny zawór zabezpieczający przed powrotem dozowanej wody do bojlera
- niezależne wymienniki ciepła dla każdej z grup wbudowane w bojler wraz z „thermosyphonic system”
- niezależne grupy wykonane z bloków stalowych z przedwstępną komorą parzenia oraz „thermobalance system”
- ociekacz z kratką wykonany ze stali nierdzewnej
- rama i konstrukcja stalowa
- obudowa ze stali nierdzewnej niklowanej, kolor srebrny
Systemy i cechy ekspresu do kawy Faema E61
|
Thermosyphonic System System, który opiera się na układzie dwóch bojlerów (jeden w drugim). Jeden z grzałkami, którego zadaniem jest dostarczanie pary wodnej do spieniania mleka. Drugi służy do podawania wody na kawę bezpośrednio do grupy ekspresu. Dzięki temu opatentowanemu systemowi ekspres zachowuje w bardzo wysokim stopniu tak pożądany parametr jakim jest stabilność temperatury parzenia. |
|
Thermal Balance System Rozwiązanie, które pozwala na regulowanie oraz kontrolowanie temperatury wody w każdej grupie oddzielnie. Dzięki temu jakość serwowanej kawy jest gwarantowana w każdych warunkach i dla każdej mieszanki kawy. Ma to bardzo duże znaczenie przy stosowaniu kawy z ziaren Arabiki, która jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Rozwiązanie bardzo cenione przez profesjonalnych baristów. |
|
Infusion Chamber Grupa w ekspresach została zaprojektowana, aby w maksymalny sposób wydobyć z przygotowywanej kawy wszystkie najlepsze aromaty oraz substancje smakowe. W tym celu powstała "przedwstępna komora parzenia", która przed napełnieniem filiżanki espresso w ciągu kilku sekund wstępnie zaparza kawę w łyżce. Dzięki temu otrzymamy doskonałą ekstrakcję espresso. |
|
Automatic (programator porcji) Ekspres E61 w wersji Automatic (model Jubile) ma zaprogramowane przyciski z określonymi porcjami wody: espresso, café crème. |
|
Regulowana pompa wolumetryczna Rozwiązanie, które gwarantuję stałe ciśnienie 9 barów podczas całego procesu ekstrakcji. E61 był pierwszym ekspresem na świecie, który zastosował to przełomowe rozwiązanie dla ekspresów do kawy. W tamtym okresie standardem parzenia był system lewarowy, który nie zapewniał powtarzalnej ekstrakcji. |