Carpigiani Labo 14 20 XPL P

 
PRODUCENT: Carpigiani
Carpigiani Labo 14 20 XPL P

Carpigiani Labo 14 20 XPL P

Elektroniczny, kompaktowy, nabarowy frezer do lodów wyposażony w system kontroli konsystencji lodów Hard-O-Tronic ®, świder POM oraz gotowe programy do produkcji lodów, odpowiednie dla specyfiki finalnych produktów.


Wielkość wsadu od 2 do 4 kg na cykl.

Elektroniczny, kompaktowy, nabarowy frezer do lodów wyposażony w system kontroli konsystencji lodów Hard-O-Tronic ®, świder POM oraz gotowe programy do produkcji lodów, odpowiednie dla specyfiki finalnych produktów.


Wielkość wsadu od 2 do 4 kg na cykl.

pliki do pobrania

Carpigiani Labo 14 20 XPL P
Folder j. angielski

specyfikacja

MODEL
Szerokość
Głębokość
Wysokość
Chłodzenie
Wydajność kg
Wydajność Lody kg/cykl
Wydajność Slush kg/cykl
Wydajność Crystal kg/cykl
Masa
Moc
Zasilanie
Carpigiani Labo 14 20 XPL P
455 mm
580 mm
765 mm
Powietrze (woda opcja)
14-20 na godz.
2-4
2-4
2-4
142 kg
3 kW
230 V

Informacje

Frezer do lodów Carpigiani Labo XPL P 14 20

Frezer do lodów LABO XPL P 14 20 jest kompaktowym frezerem nabarowym. Urządzenia wykonane są z najlepszych materiałów i podzespołów oraz stworzone do ciągłej produkcji szerokiej gamy lodów, począwszy od kremów owocowych poprzez sorbety, lody o specjalnej półpłynnej konsystencji do klasycznych lodów mlecznych.

Frezery do lodów w modelach od roku 2021 wyposażone są w 6 gotowych programów zamrażania - odpowiednich dla specyfiki finalnych produktów: Gelato, Sorbetto, Slush Fruit, Gelato Crystal - Fruit Crystal i Ice Cream (wymagany jest opcjonalny ubijak 3E). Dodatkowo przy każdym z programów możliwa jest płynna regulacja konsystencji lodów.

Hard-O-Tronic ®

Z tym ekskluzywnym systemem otrzymujemy zawsze idealną konsystencje lodów. W trakcie produkcji ekran LCD wyświetla aktualną konsystencję, jak i jej zaprogramowaną wartość. W trakcie produkcji jest możliwe modyfikowanie parametrów.

Świder POM

Mieszadło bez centralnego wałka, którego ramiona są wykonane z odpornego na zimno materiału. Sztywnego, ale lekkiego, ze skrobakami dopasowującymi się do powierzchni cylindra, które zapewniają doskonałe wymieszanie i bardzo dobre opróżnianie cylindra.

Uwaga, od lipca 2024 metalowe skrobaki są zastąpione wykonanymi ze specjalnego tworzywa w specyfikacji MOCA  -  zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej - zdjęcie poglądowe.

Post Cooling - Schładzanie

W celu utrzymania odpowiedniej konsystencji lodów podczas ekstrakcji funkcja Post Cooling dodatkowo schładza lody gdy wychodzą one z cylindra. 

Wygoda

Operacje dodawania mieszanki oraz ekstrakcji lodów są wykonywane na stojąco w pozycji wyprostowanej.


Opcjonalny spryskiwacz znajduje się z przodu urządzenia co ułatwia czyszczenie cylindra oraz spustu lodów. Spryskiwacz może również zostać zablokowany w celu ułatwienia obsługi.

Elementy dodatkowe

Stalowe drzwi

Jako opcja istnieje możliwość zakupienia drzwi wykonanych ze stali nierdzewnej zamiast standardowych drzwi wykonanych z polimeru. Zmiana to nie ma wpływu na własności produkcyjne frezera.


Drzwi Portion Kit (opcja)
System wydawania lodów bezpośrednio do słoików (program Crystal). 

Czyszczenie

Cylinder frezera do lodów oraz panel przedni to jedyne miejsca wymagające maksymalnej czystości i higieny. Sposób zaprojektowania eliminuje również wszelkie szczeliny pomiędzy panelami, gdzie skropliny oraz lód mogłyby wpływać negatywnie na długość działania urządzenia.


Nawet czyszczenie paneli jest bardzo szybkim i łatwe dzięki zastosowaniu technologii Scotch-Brite, która sprawia, że stal jest odporna na plamy oraz pozostałości tłuszczu.

PROGRAMY DO PRODUKCJI LODÓW


Program Gelato

Program ten zamraża mieszankę w większym stopniu, w celu zwiększenia spójności i konsystencji lodów mlecznych. Użytkownik ma możliwość zmienienia twardości lodów i dostosowania ich własności do własnych preferencji.

Program Sorbetto

Program ten zamraża mieszankę w mniejszym stopniu, aby zachować intensywność smaku dla lodów i sorbetów owocowych. System kontroli środowiskowej dopasowuje optymalne parametry, w celu uniknięcia błędów i strat energii.

Program Slush owocowy

Program ten krystalizuje doskonałe i świeże kremolady owocowe, uzyskując gładką i równomierną konsystencję. Cykl może być zaprogramowany w zależności od ilości i gęstości produktu końcowego. 

Program Ice Cream

Program do produkcji lodów o wyższym napowietrzeniu, niż klasyczne Gelato. Charakteryzują się również obniżonym poziomem  cukru i zwiększoną ilością tłuszczu. Wymagany opcjonalny świder 3E.

Gelato Crystal | Fruit Crystal

Lody o specjalnej, półpłynnej konsystencji - zarówno mleczne, jak i sorbety. Dzięki wyjątkowej strukturze lody idealnie nadają się do tworzenia tortów i deserów lodowych o dowolnym kształcie.


PORTION KIT


Małe porcje lodów, jak również torty lodowe, które mają ciekawe kompozycje smakowe i spakowane są w interesujący sposób, mogą być w tym sezonie numerem jeden i wyznaczyć trendy na przyszłe lata. Obawy konsumentów związane z higieną i możliwością zarażenia się wirusem mogą wymusić na producentach zupełnie inny sposób produkcji i konfekcjonowania produktów, niż miało to miejsce dotychczas.

Frezer do lodów Carpigiani Labo XPL produkuje lody również  na wynos

Dlatego bardzo prawdopodobne, że lody pakowane na wynos, których produkcja była ułamkiem procenta ogólnej sprzedaży w lokalu, może wzrosnąć diametralnie. Już teraz warto pomyśleć o recepturach lodów, które przy dużo niższych temperaturach zachowają odpowiedni smak i konsystencję.

Dla osób, którzy pracują na frezerach do lodów Carpigiani pomocne mogą okazać się specjalne drzwi tzw. Portion Control Kit. To jedyne takie drzwi na rynku w Polsce, które pozwalają zachować maksimum higieny. Lody konfekcjonowane są z frezera do lodów bezpośrednio do pojemnika na wynos. Średnica otworu wydającego pasuje do większości dostępnych słoików lub kubeczków. Bezpośrednie napełnianie minimalizuje kontakt osoby obsługującej urządzenie z produktem. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie w łatwy sposób usprawnić proces pakowania i zaoszczędzić czas.

Maszyna do lodów z opcją napełniania słoików na wynos

Mieszanka przygotowywana do produkcji lodów na wynos powinna mieć trochę inne proporcje składników, aby po dużo mocniejszym wymrożeniu była odpowiednia do spożycia. Przede wszystkim musi mieć dużo większą ilość cukru, a gotowe lody w momencie wyciągania z frezera inną konsystencję. W wybranych modelach frezerów Carpigiani dostępny program Crystal dba o odpowiednie wymrożenie i konsystencje produktu. Połączenie drzwi do porcjowania Carpigiani razem z frezerami do lodów wyposażonych w program Crystal usprawni produkcje lodów na wynos przy zachowaniu odpowiednich zasad higieny.

Dowiedz się więcej o koncepcji sprzedaży lodów na wynos na naszym blogu.


Lody na wynos w słoikach bezpośrednio z frezera do lodów


Koncept lodów na wynos z wykorzystaniem drzwi Portion Kit


 

 

 

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.