CARPIGIANI LABO XPL P

 
PRODUCENT: Carpigiani
Wybierz wariant
LABO 20 30 XPL P LABO 30 45 XPL P LABO 40 60 XPL P LABO 50 90 XPL P LABO 60 110 XPL P
Wybierz wariant

LABO 20 30 XPL P

Elektroniczny frezer do lodów Carpigiani Labo XPL P wyposażony jest w system kontroli konsystencji lodów Hard-O-Tronic®, świder POM, oraz gotowe programy do produkcji lodów, dostosowane do specyfiki finalnych produktów. Urządzenie obsługuje wielkość wsadu od 3 do 5 kg na cykl, co umożliwia efektywną produkcję różnych rodzajów lodów, od sorbetów owocowych po lody mleczne.

Elektroniczny frezer do lodów Carpigiani Labo XPL P wyposażony jest w system kontroli konsystencji lodów Hard-O-Tronic®, świder POM, oraz gotowe programy do produkcji lodów, dostosowane do specyfiki finalnych produktów. Urządzenie obsługuje wielkość wsadu od 3 do 5 kg na cykl, co umożliwia efektywną produkcję różnych rodzajów lodów, od sorbetów owocowych po lody mleczne.

pliki do pobrania
Carpigiani Labo XPL P
Folder j.ang.
Wyposażenie lodziarni
Katalog kompleksowego wyposażenia lodziarni

pliki do pobrania

Carpigiani Labo XPL P
Folder j.ang.
Wyposażenie lodziarni
Katalog kompleksowego wyposażenia lodziarni

specyfikacja

MODEL
Szerokość
Głębokość
Wysokość
Chłodzenie
Programy
Wielkość wsadu
Wydajność kg
Wydajność litry
Masa
Moc
Zasilanie
LABO 20 30 XPL P LABO 30 45 XPL P LABO 40 60 XPL P LABO 50 90 XPL P LABO 60 110 XPL P
520 mm 520 mm 520 mm 520 mm 520 mm
650 mm 650 mm 650 mm 650 mm 850 mm
1400 mm 1400 mm 1400 mm 1400 mm 1400 mm
Woda (opcja powietrze) Woda (opcja powietrze) Woda (opcja powietrze) Woda (opcja powietrze) Woda (opcja powietrze)
5+1 5+1 5+1 5+1 5+1
3 - 5 kg na cykl 3,5 - 7,5 kg na cykl 5 - 10,5 kg na cykl 6 - 13 kg na cykl 7 - 17 kg na cykl
18 - 30 na godz. 20 - 45 na godz. 30 - 60 na godz. 35 - 90 na godz. 40 - 110 na godz.
25 - 40 na godz. 28 - 60 na godz. 42 - 84 na godz. 49 - 135 na godz. 56 - 152 na godz.
230 kg 270 kg 320 kg 330 kg 350 kg
4 kW 5,2 kW 6 kW 7 kW 7,5 kW
400 V 400 V 400 V 400 V 400 V

Informacje

Na zdjęciu przedstawiony jest frezer do lodów Carpigiani Labo XPL P. Urządzenie cechuje się nowoczesnym designem i zaawansowanymi technologiami, które zapewniają doskonałą jakość i konsystencję produkowanych lodów.

Frezer do lodów Carpigiani Labo XPL P - Profesjonalne urządzenie dla lodziarni

Opis produktu

Frezer do lodów LABO XPL P jest prosty w obsłudze i łatwy w utrzymaniu, co czyni go idealnym wyborem dla każdego laboratorium lodziarskiego. Urządzenie wykonane jest z najlepszych materiałów i podzespołów, przeznaczone do ciągłej produkcji szerokiej gamy lodów - od owocowych, przez sorbety i lody o specjalnej półpłynnej konsystencji, aż po klasyczne lody mleczne.

Frezery do lodów w modelach od roku 2021 wyposażone są w 6 gotowych programów zamrażania, odpowiednich dla różnych specyfik finalnych produktów: Gelato, Sorbetto, Slush Fruit, Gelato Crystal - Fruit Crystal oraz Ice Cream (wymagany jest opcjonalny ubijak 3E). Dodatkowo, każdy program umożliwia płynną regulację konsystencji lodów.

Cechy i zalety

Na zdjęciu przedstawiony jest świder POM używany w frezerze do lodów Carpigiani Labo XPL P. Mieszadło wykonane jest z materiału odpornego na zimno, nie posiada centralnego wałka i ma ramiona ze skrobakami, które idealnie dopasowują się do powierzchni cylindra, zapewniając doskonałe wymieszanie i efektywne opróżnianie cylindra.

Na zdjęciu przedstawiony jest system Post Cooling w frezerze do lodów Carpigiani Labo XPL P. System ten zapewnia dodatkowe schładzanie lodów podczas ekstrakcji, co pomaga utrzymać idealną konsystencję i temperaturę gotowego produktu.

Hard-O-Tronic ®

Z tym ekskluzywnym systemem zawsze otrzymujemy idealną konsystencję lodów. Podczas produkcji ekran LCD wyświetla zarówno aktualną konsystencję, jak i zaprogramowaną wartość. Parametry mogą być modyfikowane w czasie rzeczywistym, co zapewnia pełną kontrolę nad procesem i doskonałe rezultaty.

Świder POM

Mieszadło bez centralnego wałka, którego ramiona są wykonane z odpornego na zimno materiału. Sztywne, ale lekkie, ramiona ze skrobakami dopasowującymi się do powierzchni cylindra zapewniają doskonałe wymieszanie i bardzo dobre opróżnianie cylindra, co gwarantuje wysoką wydajność i jakość lodów.

Uwaga, od lipca 2024 metalowe skrobaki są zastąpione wykonanymi ze specjalnego tworzywa w specyfikacji MOCA  -  zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej - zdjęcie poglądowe.

Post Cooling - Schładzanie

W celu utrzymania odpowiedniej konsystencji lodów podczas ekstrakcji funkcja Post Cooling dodatkowo schładza lody gdy wychodzą one z cylindra. 

Na zdjęciu przedstawiony jest operator korzystający z frezera do lodów Carpigiani Labo XPL P. Wszystkie polecenia są dostępne przy otwartej pokrywie zbiornika, co umożliwia rozpoczęcie produkcji podczas dodawania mieszanki. Operator pracuje w pozycji stojącej, co zwiększa wygodę użytkowania. Spryskiwacz umieszczony z przodu urządzenia ułatwia czyszczenie cylindra i spustu lodów.

Na zdjęciu przedstawiony jest system bezpieczeństwa w frezerze do lodów Carpigiani Labo XPL P. System ten zapewnia bezpieczną obsługę urządzenia, chroniąc operatora podczas pracy. Frezer wyposażony jest w różne funkcje zabezpieczające, które minimalizują ryzyko wypadków.

Na zdjęciu przedstawiony jest system czyszczenia frezera do lodów Carpigiani Labo XPL P. Obraz pokazuje cylinder i panel przedni frezera, zaprojektowane z myślą o maksymalnej czystości i higienie. Technologia Scotch-Brite zastosowana w panelach ułatwia ich szybkie i łatwe czyszczenie, zapobiegając powstawaniu plam i osadzaniu się tłuszczu. Spust ekstrakcji lodów jest widoczny jako zdejmowany element, co ułatwia usuwanie pozostałości lodów podczas operacji czyszczenia.

Wygoda

Wszystkie polecenia są dostępne przy otwartej pokrywie zbiornika, co pozwala operatorowi rozpocząć produkcję w trakcie dodawania mieszanki. Dodawanie mieszanki i ekstrakcja lodów odbywają się w pozycji stojącej, co zwiększa komfort pracy. Spryskiwacz umieszczony z przodu urządzenia ułatwia czyszczenie cylindra i spustu lodów, a możliwość jego zablokowania dodatkowo upraszcza obsługę.

Elementy dodatkowe

Stalowe drzwi

Opcjonalnie dostępne są drzwi ze stali nierdzewnej zamiast standardowych drzwi z polimeru. Zmiana ta nie wpływa na właściwości produkcyjne frezera.


Podstawka na półki
Możliwość montażu dodatkowych podstawek na półki, które stabilnie podtrzymują kuwety o wymiarach 16x36 cm oraz 24x36 cm, a także klasyczne tuby cylindryczne podczas przygotowywania lodów.


Drzwi Portion Kit
System wydawania lodów bezpośrednio do słoików (program Crystal).

Czyszczenie

Cylinder frezera do lodów oraz panel przedni to jedyne miejsca wymagające maksymalnej czystości i higieny. Konstrukcja urządzenia eliminuje wszelkie szczeliny między panelami, zapobiegając gromadzeniu się skroplin i lodu, co mogłoby negatywnie wpływać na jego działanie.

Czyszczenie paneli jest szybkie i łatwe dzięki technologii Scotch-Brite, która sprawia, że stal jest odporna na plamy i pozostałości tłuszczu. Spust ekstrakcji lodów można zdjąć, co ułatwia usuwanie pozostałości lodów podczas czyszczenia.


PROGRAMY DO PRODUKCJI LODÓW


Na zdjęciu przedstawione są lody przygotowane za pomocą programu Gelato w frezerze do lodów Carpigiani Labo XPL P. Program ten zamraża mieszankę, aby zapewnić idealną konsystencję i spójność lodów. Lody są kremowe i doskonale utrzymują swoją strukturę.

Na zdjęciu przedstawione są sorbety owocowe przygotowane za pomocą programu Sorbetto w frezerze do lodów Carpigiani Labo XPL P. Program ten zachowuje intensywność smaku i zapewnia idealną konsystencję sorbetów.

Program Gelato

Program zamraża mieszankę w większym stopniu, aby zwiększyć spójność i konsystencję lodów mlecznych. Użytkownik ma możliwość zmiany twardości lodów, dostosowując ich właściwości do własnych preferencji.

Program Sorbetto

Program zamraża mieszankę w mniejszym stopniu, aby zachować intensywność smaku lodów i sorbetów owocowych. System kontroli środowiskowej dostosowuje optymalne parametry, aby uniknąć błędów i minimalizować straty energii.

Program Slush owocowy  Program ten krystalizuje doskonałe i świeże kremolady owocowe, uzyskując gładką i równomierną konsystencję. Cykl może być zaprogramowany w zależności od ilości i gęstości produktu końcowego.

Na zdjęciu przedstawione są lody przygotowane za pomocą programu Ice Cream w frezerze do lodów Carpigiani Labo XPL P. Program ten zapewnia wyższe napowietrzenie lodów, obniżony poziom cukru i zwiększoną ilość tłuszczu, tworząc idealną konsystencję.

Program Slush owocowy

Program krystalizuje świeże kremolady owocowe, uzyskując gładką i równomierną konsystencję. Cykl można zaprogramować w zależności od ilości i gęstości produktu końcowego.

Program Ice Cream

Program do produkcji lodów o wyższym napowietrzeniu niż klasyczne Gelato. Lody te charakteryzują się również obniżonym poziomem cukru i zwiększoną ilością tłuszczu. Wymaga opcjonalnego ubijaka 3E.

Program do produkcji lodów o specjalnej, półpłynnej konsystencji, zarówno mlecznych, jak i sorbetów. Dzięki wyjątkowej strukturze lody te idealnie nadają się do tworzenia tortów i deserów lodowych o dowolnym kształcie.

Gelato Crystal | Fruit Crystal

Program do produkcji lodów o specjalnej, półpłynnej konsystencji, zarówno mlecznych, jak i sorbetów. Dzięki wyjątkowej strukturze lody te idealnie nadają się do tworzenia tortów i deserów lodowych o dowolnym kształcie.


PORTION KIT


Małe porcje lodów, jak również torty lodowe, które mają ciekawe kompozycje smakowe i spakowane są w interesujący sposób, mogą być w tym sezonie numerem jeden i wyznaczyć trendy na przyszłe lata. Obawy konsumentów związane z higieną i możliwością zarażenia się wirusem mogą wymusić na producentach zupełnie inny sposób produkcji i konfekcjonowania produktów, niż miało to miejsce dotychczas.

Frezer do lodów Carpigiani Labo XPL produkuje lody również  na wynos

Dlatego bardzo prawdopodobne, że lody pakowane na wynos, których produkcja była ułamkiem procenta ogólnej sprzedaży w lokalu, może wzrosnąć diametralnie. Już teraz warto pomyśleć o recepturach lodów, które przy dużo niższych temperaturach zachowają odpowiedni smak i konsystencję.

Dla osób, którzy pracują na frezerach do lodów Carpigiani pomocne mogą okazać się specjalne drzwi tzw. Portion Control Kit. To jedyne takie drzwi na rynku w Polsce, które pozwalają zachować maksimum higieny. Lody konfekcjonowane są z frezera do lodów bezpośrednio do pojemnika na wynos. Średnica otworu wydającego pasuje do większości dostępnych słoików lub kubeczków. Bezpośrednie napełnianie minimalizuje kontakt osoby obsługującej urządzenie z produktem. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie w łatwy sposób usprawnić proces pakowania i zaoszczędzić czas.

Maszyna do lodów z opcją napełniania słoików na wynos

Mieszanka przygotowywana do produkcji lodów na wynos powinna mieć trochę inne proporcje składników, aby po dużo mocniejszym wymrożeniu była odpowiednia do spożycia. Przede wszystkim musi mieć dużo większą ilość cukru, a gotowe lody w momencie wyciągania z frezera inną konsystencję. W wybranych modelach frezerów Carpigiani dostępny program Crystal dba o odpowiednie wymrożenie i konsystencje produktu. Połączenie drzwi do porcjowania Carpigiani razem z frezerami do lodów wyposażonych w program Crystal usprawni produkcje lodów na wynos przy zachowaniu odpowiednich zasad higieny.

Dowiedz się więcej o koncepcji sprzedaży lodów na wynos na naszym blogu.


Lody na wynos w słoikach bezpośrednio z frezera do lodów

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.