Carpigiani Labotronic HE-H to zaawansowany technologicznie frezer do lodów, wyposażony w Hard-o-Dynamic® Adaptive: inteligentną technologię, która decyduje o stopniu kremistości i wymrożenia produkowanych lodów. Intuicyjny panel kontrolny daje użytkownikowi dostęp do ponad 11 gotowych programów do produkcji lodów, takich jak: Gelato Excelent, Gelato Speed, Gelato Hard, Gelato Simply, Gelato Zero+, Sorbet Zero+, Gelato Crystal, Gelato Hot, Hot Age, Hot&Cold, Fruit Cremolata. Frezer posiada również funkcję pasteryzacji, dzięki podgrzewanemu cylindrowi. Szeroki zakres wydajności i modeli pozwala na produkcję: od 1,5 do 17 kg wsadu, co daje nam od 2 do 24 litrów gotowych lodów na cykl.
|
|
|
Hard-o-Dynamic® Adaptive - Klucz do idealnych lodów |
Świder POM Uwaga, od lipca 2024 metalowe skrobaki są zastąpione wykonanymi ze specjalnego tworzywa w specyfikacji MOCA - zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej - zdjęcie poglądowe. |
Post Cooling - Schładzanie |
|
|
|
Wygoda Operacje dodawania mieszanki oraz ekstrakcji lodów są wykonywane na stojąco w pozycji wyprostowanej. Spryskiwacz znajduje się z przodu urządzenia co ułatwia czyszczenie cylindra oraz spustu lodów. Spryskiwacz może również zostać zablokowany w celu ułatwienia obsługi. |
Elementy dodatkowe Podstawka na półki Drzwi Portion Kit |
Czyszczenie Czyszczenie paneli jest bardzo szybkim i łatwe dzięki zastosowaniu technologii Scotch-Brite, która sprawia, że stal jest odporna na plamy oraz pozostałości tłuszczu. Spust ekstrakcji lodów może zostać zdjęty w celu ułatwienia usuwania pozostałości lodów podczas operacji czyszczenia. |
PROGRAMY DO PRODUKCJI LODÓW
Gelato Excellent Lody mają idealną konsystencję do nakładania łopatką lub łyżką, są miękkie i kremowe, a jednocześnie bardzo dobrze napowietrzone. Nadają się do przechowywania w witrynie przez wydłużony okres czasu. Program cechuje się szczególną elastycznością i pozwala na produkowanie porcji testowych - od 1,5 kg wsadu na cykl w modelu 15 45 HE-H. |
Gelato Speed Program do szybkiej produkcji lodów. Lody są idealne – spójne i suche - łatwo formują się w gałki oraz są gotowe do umieszczenia w szokówce. Jest to idealne rozwiązanie na szczyt sezonu, gdy frezer jest wykorzystywany na maksymalnej mocy produkcyjnej. |
Gelato Hard Lody są bardziej zwarte, gęste i stabilne, idealne do sprzedaży w gałkach. Lody mogą być włożone bezpośrednio do witryny, gdy brakuje czasu na zastosowanie szokówki. |
Gelato Simply Przy zastosowaniu tego programu operator wybiera jeden z trzech zaprogramowanych automatycznych cykli, co znacząco upraszcza pracę. Proces produkcji może być przeprowadzany przez pracownika nie będącego ekspertem w tej dziedzinie, ponieważ frezer produkuje lody zgodnie z wybranym programem: lody kremowe, owocowe, sorbet. |
|
|
Gelato Zero + | Sorber Zero + Receptury o obniżonej zawartości cukru. |
Gelato Crystal Lody o specjalnej, półpłynnej konsystencji - zarówno mleczne, jak i sorbety. Dzięki wyjątkowej strukturze lody idealnie nadają się do tworzenia tortów i deserów lodowych o dowolnym kształcie. Opcjonalne drzwi dozujące wraz z programem Crystal, pozwalają na nakładanie lodów bezpośrednio do małych pojemników lub słoików - wzbogacając tym samym ofertę lokalu o nowe produkty. |
|
|
Gelato Hot | Gelato Hot Age |Gelato Hot&Cold Dzięki funkcji podgrzewania dostępne są dwa programy: Gelato Hot - mieszanka jest przygotowywana bezpośrednio w frezerze, gdzie jest podgrzewana, pasteryzowana i przekształcana w gelato. Gelato Hot Age - mieszanka jest przygotowywana, pasteryzowana i dojrzewa, a następnie jest przekształcana w gelato. Gelato Hot&Cold: podgrzewa i chłodzi mieszankę, a następnie przekształca się w gelato. |
Owocowa Kremolada Program ten jednolicie i doskonale krystalizuje wodę, owoce oraz cukier w świeżą, pyszną i gaszącą pragnienie kremoladę. |
Dodatkowe programy dla modeli z inwerterem Labotronic HE-HI:
Frezery do lodów serii Labotronic HE-H są dostępne również w wersji z inwerterem w wersji HE-HI. Ta wersja urządzenia pozwala na zwiększenie liczby programów (lody przekładane, ręczne sterowanie) dostępnych do produkcji lodów rzemieślniczych oraz komfortu pracy (wariegowanie lodów/przekładanie).
Gelato Garnish Program ten ułatwia przekładanie lodów warstwami w kuwecie. Możemy zamrozić lody, następnie część wydozować i formować w kuwecie. Pozostała część utrzymywana jest w cylindrze frezera w stałej konsystencji. Po dodaniu kolejnej warstwy i jej utwardzeniu możemy nałożyć następną porcję lodów. W taki sposób możemy łatwo przygotować np. lody typu Pino Pinguino. |
Gelato Manual Program ten pozwala na ręczne sterowanie procesem mrożenia i możemy zmieniać prędkość obrotową świdra w trakcie cyklu produkcyjnego lodów. |
|
|
Sicilian Slush Świder obraca się na niskich obrotach, aby uzyskać doskonały kawowy, cytrynowy i owocowy slush bez emulsji, tak jak w tradycyjnym przepisie. |
Comfort: Variegation Używając inwertera prędkość obrotowa świdra może być zmniejszana do momentu całkowitego zaprzestania dozowania lodów bez zatrzymywania frezera czy zamknięcia spustu. Przerwa w dozowaniu pozwala na łatwe przekładanie warstw lodów. Gdy jesteśmy gotowi do dalszej pracy w prosty sposób możemy zwiększyć ponownie prędkość obrotową świdra. Lody utrzymywane przez cały czas w odpowiedniej konsystencji są wydawane do kuwety i możemy nałożyć kolejną warstwę lub wypełnić kolejną kuwetę bez pośpiechu. |
Programy dla frezera wyposażonego w opcjonalny świder 3E
Program Ice Cream Program do produkcji lodów o wyższym napowietrzeniu, niż klasyczne Gelato. Charakteryzują się również obniżonym poziomem cukru i zwiększoną ilością tłuszczu. |
Drzwi Portion Kit
Małe porcje lodów, jak również torty lodowe, które mają ciekawe kompozycje smakowe i spakowane są w interesujący sposób, mogą być w tym sezonie numerem jeden i wyznaczyć trendy na przyszłe lata. Obawy konsumentów związane z higieną i możliwością zarażenia się wirusem mogą wymusić na producentach zupełnie inny sposób produkcji i konfekcjonowania produktów, niż miało to miejsce dotychczas.
Dlatego bardzo prawdopodobne, że lody pakowane na wynos, których produkcja była ułamkiem procenta ogólnej sprzedaży w lokalu, może wzrosnąć diametralnie. Już teraz warto pomyśleć o recepturach lodów, które przy dużo niższych temperaturach zachowają odpowiedni smak i konsystencję.
Dla osób, którzy pracują na frezerach do lodów Carpigiani pomocne mogą okazać się specjalne drzwi tzw. Portion Control Kit. To jedyne takie drzwi na rynku w Polsce, które pozwalają zachować maksimum higieny. Lody konfekcjonowane są z frezera do lodów bezpośrednio do pojemnika na wynos. Średnica otworu wydającego pasuje do większości dostępnych słoików lub kubeczków. Bezpośrednie napełnianie minimalizuje kontakt osoby obsługującej urządzenie z produktem. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie w łatwy sposób usprawnić proces pakowania i zaoszczędzić czas.
Mieszanka przygotowywana do produkcji lodów na wynos powinna mieć trochę inne proporcje składników, aby po dużo mocniejszym wymrożeniu była odpowiednia do spożycia. Przede wszystkim musi mieć dużo większą ilość cukru, a gotowe lody w momencie wyciągania z frezera inną konsystencję. W wybranych modelach frezerów Carpigiani dostępny program Crystal dba o odpowiednie wymrożenie i konsystencje produktu. Połączenie drzwi do porcjowania Carpigiani razem z frezerami do lodów wyposażonych w program Crystal usprawni produkcje lodów na wynos przy zachowaniu odpowiednich zasad higieny.
Dowiedz się więcej o koncepcji sprzedaży lodów na wynos na naszym blogu.
Koncept lodów na wynos z wykorzystaniem drzwi Portion Kit