Turbomix jest niezbędnym narzędziem do przygotowywania wszelkiego rodzaju mieszanek w nowoczesnej lodziarni. Można go używać do ubijania, miksowania, emulgowania, rozdrabniania suchych lub mokrych składników tak, aby uzyskać idealnie jednorodne lodowe mieszanki. Oprócz możliwości przygotowywania tradycyjnych lodów, urządzenie jest również bardzo przydatne do produkcji wyrobów cukierniczych.
Mikser do mieszanek lodowych ma stabilną, pionową konstrukcję, na której zamocowane jest ramię i silnik o zmiennej prędkości, z ruchem pionowym oraz oscylacyjnym. W standardowym wyposażeniu mamy do dyspozycji dwa ramiona tnące służące do emulgacji. Opcjonalnie dostępne jest trzecie ramię tzw. Cutter do rozdrabniania większych składników.
Czasy przygotowywania
Wymieszanie i zemulgowanie klasycznej bazy do lodów to czas około 30 sekund dla 5 litrów. Dla mieszanki w zimnym mleku lub wodzie, w celu uzyskania idealnej struktury to czas mieszania wyniesie około 60 sekund na 5 litrów. Wyprodukowanie idealnie zemulgowanej mieszanki z pojedynczych składników na niestandardowe lody - czas około 120 sekund na 5 litrów.
CECHY
Ruch pionowy Aby zmieszać i zemulgować różne ilości mieszanki, turbomix ma możliwość pionowej regulacji na wysokości 40 cm. Ten ruch wspomagany jest przez system, który ułatwia przesuwanie silnika w górę lub w dół. Możliwe jest zablokowanie ramienia silnika na żądanej wysokości za pomocą odpowiedniego pokrętła. |
|
Ruch poziomy Turbomix ma ramię, którym można wykonywać również ruchy poziome pozwalające lepiej wymieszać składniki, które opadają na dno naczynia lub przyklejają się do jego ścian. Maksymalny odchył ramienia to około 25 cm. |
|
|
Panel sterowania Kontroluje wszystkie funkcje miksera .Przycisk włączania / wyłączania, funkcja zegara, którym możemy zaprogramować czas mieszania; oraz pasek LED do kontrolowania prędkości silnika. Dodatkowo wbudowany przycisk awaryjny zatrzymuje maszynę natychmiast po naciśnięciu. |
|
Obsługa Aby zapewnić maksymalną bezpieczną pracę, Turbomix uruchamia się tylko wtedy, gdy operator ma obie ręce na dźwigniach sterowania. Gdy maszyna jest włączona, zostaje uruchomiona przez równoczesną obecność dłoni na uchwytach; prędkość można regulować, kładąc kciuki na elementach sterujących. Po 10 sekundach ciągłego kontaktu dłoni z uchwytami urządzenie emituje sygnał dźwiękowy i włącza się światło, wskazując, że urządzenie może teraz działać automatycznie. |
|
Wymiana końcówek/ramion Możliwe jest wyciągnięcie i zmiana ramienia poprzez odkręcenie pierścienia pod silnikiem. Element między silnikiem a wirnikiem jest z tworzywa sztucznego, co ułatwia wymianę ramion, a także chroni maszynę w przypadku niewłaściwego użytkowania. Pod koniec dnia pracy użyte ostrza należy całkowicie zdemontować i wyczyścić. |
KOŃCÓWKI
Końcówka Cream Idealne mieszadło do rozbijania klasycznej śmietany cukierniczej, jak również bardzo małych kawałków owoców, takich jak np. pestki z truskawek - dla idealnie kremowej struktury. Szybki obrót i kształt rotora ułatwiają szybką emulgację ciast - wydobywając zapach i wyjątkowy kremowy smak. |
|
Końcówka Owoce Końcówka idealna do siekania i mieszania kawałków świeżych lub mrożonych owoców oraz mieszania przecieru owocowego z podstawą mieszanki do lodów. Przydatna do mieszania proszków, takich jak cukier i stabilizatory na zimno, jak również do przygotowywania mieszanek na bazie wody. |
|
Końcówka Cutter Opcjonalna końcówka do siekania dużych kawałków owoców, takich jak: całe gruszki i jabłka. Jest idealnym uzupełnieniem dla końcówek Cream i Owoce. Ułatwia i przyspiesza przygotowywanie baz. |