Wyspa Gelato PopApp przeznaczona jest nie tylko do sprzedaży rzemieślniczych wyrobów lodziarskich, ale też ich bezpośredniej produkcji „na oczach klienta”. To niespotykane dotąd rozwiązanie pozwala w przejrzysty sposób pokazać klientom, jak powstają lody, ale też na bieżąco je sprzedawać.
Ogromną zaletą stoiska jest łatwe rozkładanie i niewielka powierzchnia - zamknięte zajmuje ok. 3,5 m², a po otwarciu 5 m². Inną cechą szczególną Gelato PopApp jest ergonomiczna budowa, która została tak przystosowana do pracy lodziarza, aby miał wszystko w zasięgu ręki, m.in. maszyny i niezbędne urządzenia do produkcji lodów, zlewozmywak, maszynę do produkcji lodów chowaną pod blatem (z systemem podnoszenia i opuszczania), a także witryny do lodów pozzetti IFI Panorama na 6 smaków.
To w pełni samowystarczalne stoisko zostało wyposażone we własny system wodny. Jedyne czego wymaga to podłączenia do prądu 230 V. I rzemieślnika-sprzedawcy, który w każdej chwili oderwie się od przygotowywania kolejnej partii mrożonego wyrobu, aby obsłużyć klienta, który ma ochotę na porcję dobrej jakości lodów.