Jedyna na Świecie okrągła witryna do lodów z automatycznym przesuwem sekcji kuwet. Obracający mechanizm ułatwia serwowanie wybranego smaku i jednocześnie pozwala na idealną prezentację wszystkich dostępnych smaków.
Hermetyczny system komory z lodami dba o stabilność temperatury, jakość lodów i dodatkowo oszczędza do 25% energii. Tonda występuje w wersji do lodów oraz do lodów/ ciast (2 zakresy temperatur – mroźnicza i chłodnicza). W zależności od wielkości i kształtu kuwet pojemność witryny wynosi od 12 do 18 pojemników.
KONSTRUKCJA
Dolna konstrukcja nośna z rur stalowych malowanych proszkowo farbą epoksydową i emaliowanych piecowo pod kątem 180º z elementami usztywniającymi i regulowanymi nóżkami. | Korpus monoblokowy o grubości co najmniej 55 mm izolowany wtryskiwaną pianką poliuretanową o niskiej gęstości (40 kg/m3). | Okrągła okładzina zewnętrzna z metalu, pomalowana na biały mat RAL 9010. | Strona operatora z dwiema maskami magnetycznymi dla łatwego dostępu, bez użycia narzędzi, do filtra skraplacza (centralnie) i do panelu elektrycznego (po lewej stronie). | Cokół z ocynkowanej blachy pomalowanej na kolor RAL 7021. | Powierzchnia wyświetlacza ze stali nierdzewnej AISI 304 z błyszczącym wykończeniem, perforowana laserowo, aby pomieścić 12, 15 lub 18 trapezowych kuwet na lody. | Centralny dysk wykonany z białego Krionu® zawiera magnetyczny system znaczników smaku, który pozwala na zachowanie pozycji znaczników podczas obracania. | Ruch obrotowy, oprócz zagwarantowania jednolitej temperatury lodów, umożliwia operatorowi dotarcie do produktu w gablocie przy zachowaniu idealnie ergonomicznej postawy. | Dzięki czujnikom umieszczonym na ramie, po prawej i lewej stronie, obrót jest aktywowany prostym gestem ręki, w jednym lub drugim kierunku. Gdy tylko osiągniesz pożądany smak, po prostu włóż rękę, aby wziąć lody, a obrót zatrzyma się dzięki czujnikowi umieszczonemu wewnątrz zbiornika. | Oprócz czujników, obrót można również aktywować za pomocą cyfrowego panelu sterowania lub pedału (opcjonalnie).
HCS = wysokowydajny system zamykania
Tonda jest wyposażona w górną hermetyczną uszczelkę składającą się z dwóch hartowanych, pirolitycznych i podgrzewanych podwójnych szkieł. Centralny zawias jest ukryty za pomocą sitodruku na szkle. Otwieranie szyb jest wspomagane przez tłoki gazowe umieszczone w konstrukcji, ale łatwo dostępne do zwykłej konserwacji. Obie szyby mogą być również otwierane jednocześnie:
Dzięki czujnikom zamknięcia, które wykrywają, kiedy witryna jest zamknięta, oraz systemowi RDF (Reduced Defrosting Frequency), który zmniejsza liczbę odszraniania w oparciu o rzeczywisty czas otwarcia witryny, witryna jest rozmrażana tylko wtedy, gdy jest to konieczne, tworząc warunki do doskonałej konserwacji lodów i względnej oszczędności energii.
Ponieważ odszranianie nie ma miejsca, gdy witryna jest zamknięta, możliwe jest przechowywanie lodów w witrynie pod koniec dnia, bez konieczności przechowywania ich w szafach chłodniczych (bezpieczne odszranianie ustawione po 24 godzinach).
CHŁODZENIE
Układ chłodniczy składa się z jednego półokrągłego parownika o zróżnicowanej podziałce, malowanego metodą kataforezy z laminacją zaworów termostatycznych. | Chłodzenie jest wentylowane strumieniem powietrza przenoszonym od strony operatora do strony klienta. Ruch okrężny ma na celu ujednolicenie temperatury wszystkich smaków wewnątrz witryny. | Wbudowany agregat skraplający z odszranianiem gorącym gazem lub zdalny agregat skraplający z odszranianiem w cyklu odwróconym. | W pełni dotykowy wyświetlacz elektroniczny, odporny na wodę i kurz.
Witryna w wersji Gelato/Pastry posiada przycisk przełączający na panelu sterowania, który umożliwia przełączenie z obsługi Gelato (-2°C;-18°C) na obsługę Pastry (+4°C;+8°C) i odwrotnie. Opcjonalne tace ekspozycyjne ze stali nierdzewnej zamiast kuwet do lodów, niezbędne, gdy witryna jest używana do ciast.