Kawa. Czarny napój o przyjemnym zapachu i pobudzających właściwościach. Dla wielu element codziennej rutyny a dla nas prawdziwa PASJA.
Natomiast:
- jeżeli każdy Twój łyk espresso, cappuccino, kawy przelewowej czy dripa to postawione pytanie: „skąd jest ten smak?”, „jak oni to zaparzyli?”, „jakie ziarno jest w mieszance?”,
- jeżeli masz w domu ekspres i młynek, lub inne zaparzacze alternatywne i bawisz się eksperymentując ze smakiem i metodami
- jeżeli masz kawiarnię lub planujesz ją otworzyć i potrzebujesz fachowej pomocy specjalistów w szkoleniu, sprzedaży i doradztwie technologicznym
- jeżeli organizujesz event i chcesz, żeby kawa była jego głównym tematem
- jeżeli jesteś baristą, który chce się rozwijać lub w startować w mistrzostwach
- przygotowując kawę w domu ważysz każdą porcję i mierzysz temperaturę zaparzania, a zamawiając espresso w kawiarni stoisz i patrzysz przez bar na ręce baristy
- jeżeli szukasz partnera, który poprowadzi zajęcia w szkole gastronomicznej
- …
Jeżeli dla Ciebie kawa to „aż” Kawa a nie „tylko” kawa to dobrze trafiłeś. Witamy w klubie!
„Rys historyczny.”
Akademia Espresso powstała w 2000 roku i byliśmy prawdopodobnie pierwszą szkołą kawową w Polsce z usystematyzowanym planem szkolenia. Naszą inspiracją był dynamicznie rozwijający się rynek na zachodzie Europy i Skandynawii oraz zachwyt jaki powodowało zdobywanie kawowej wiedzy. Od tamtej pory obserwujemy wnikliwie zmiany i procesy zachodzące na rynku kawy, stale się rozwijamy poszerzając naszą wiedzę, biorąc udział w targach i konferencjach poświęconych kawie, mistrzostwach baristów czy też jeżdżąc na plantacje kawowe.
Jesteśmy również członkami SCAE ( Speciality Coffee Assn. Of Europe ) czyli Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości. Bycie aktywnym członkiem tego znakomitego grona obliguje nas to przekazywania wiedzy kawowej na najwyższym światowym poziomie.
Zakochaj się z nami w kawie!
Akademia Espresso jako jedyna szkoła kawowa w Polsce może poszczycić się aż czterema centrami szkoleniowymi. Kraków, Poznań, Łódź i Warszawa to miejsca gdzie możesz przyjechać czerpać kawową wiedzę. Ale pamiętaj, jeżeli nie możesz lub nie chcesz trenerzy Akademii Espresso mogą przyjechać do Ciebie i przeprowadzić szkolenie za Twoim barem i na Twoim ekspresie.
Marcin Moczydłowski marcinm@primulator.pl
Szef szkoleń AE
Swoją przygodę z kawą zaczynał od pracy przy budowie sieci kawiarni Green Coffee w Warszawie. Pierwsza wypalona w roasterze (specjalny piec do palenia kawy) kawa i pierwsze zaparzone espresso w profesjonalnym ekspresie kolbowym to listopad 2002 roku. Wiele lat pracy za barem kawowym przyniosło doświadczenie w pracy baristy oraz zarządzaniu kawiarnią a także zrozumienie rynku kawowego, klientów kawiarni, ich potrzeb i preferencji. Pasja do kawy przełożyła się na starty w zawodach i zdobyte tytuły w tym. Mistrza Polski Latte Art. 2008 oraz Vice Mistrza Europy Baristów 2005. Marcin reprezentował również Polskę na Drużynowych Mistrzostwach Baristów Europy w 2007. Od pewnego momentu starty zeszły na drugi plan, a kluczowe stało się przekazywanie wiedzy i szkolenia baristów. Wyszkoleni Mistrzowie Polski w różnych kategoriach to najlepsze ukoronowanie tego dorobku. Od 2010 odpowiedzialny za szkolenia w Akademii Espresso. Certyfikowany Sędzi a Mistrzostw Polski Baristów. Pomaga i doradza w otwarciu kawiarni oraz innych aspektach kawowego biznesu.
Typy szkoleń
Program Silver – szkolenie podstawowe
Program Gold – szkolenie zaawansowane
Cup testing – szkolenie sensoryczne
Latte Art – szkolenie zaawansowane techniczne z malowania na kawie
Barista Champion – szkolenie zaawansowane przygotowujące do zawodów mistrzostw barista
Pierwsza lekcja – szkolenie dla szkół gastronomicznych
Podziel się pasją – obsługa eventów