Jest to cykl warsztatów edukacyjnych dedykowany dla początkujących jak i profesjonalnych baristów.
Spotkania mają na celu pokazanie, że barista to zawód polegający nie tylko na podawaniu kawy, ale profesja, która wymaga zaangażowania, pasji i doświadczenia. Poprzez spotkania ze specjalistami chcemy podnieść poziom wiedzy o kawie wśród łódzkiego środowiska kawowego angażując do współpracy najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych ludzi z branży kawowej w Polsce.
Spotkania mają formę paneli dyskusyjnych, szkoleń i wykładów teoretycznych połączonych z zajęciami praktycznymi, przez co zwiększa się nie tylko wiedza, ale również umiejętności uczestników.
Jest to świetne miejsce do spotkań i dyskusji na temat kawy, podnoszenia swoich kwalifikacji, gdzie każdy będzie mógł się podzielić swoimi doświadczeniami, przygodami i anegdotami związanymi z kawą.
Pierwsze spotkanie Ligi Baristów odbyło się w maju 2015 roku i dotyczyło historii, plantacji, metod obróbki ziarna, oraz klasyfikacji kaw.
Poprowadził je Marek Robacha miłośnik i pasjonat kawy, który od lat zgłębia jej tajniki.
Związany z branżą HoReCa od ponad 20 lat, aktualnie dyrektor sprzedaży w firmie Primulator. Od 2003 roku członek SCAE (Speciality Coffee Association of Europe).
Sędzia na Mistrzostwach Świata Baristów (Bern, Tokio), wielokrotny sędzia Mistrzostw Polski Baristów, uczestnik SCAE Trip 2009 na plantacje w Kostaryce i Panamie.
Człowiek który zwiedził niejedną plantacje kawy na świecie i mógłby o tym opowiadać godzinami.
Współzałożyciel i pomysłodawca łódzkiego Festiwalu Kawy.