Selmi Chocoform Wytłaczarka do produkcji wyrobów czekoladowych, trufli i pralin
CHOCOFORM to maszyna, która działa na zasadzie wywierania nacisku na cylindryczny wkład z czekolady, orzechów laskowych, migdałów itp., umożliwiając produkcję większej ilości czekoladek o określonym kształcie. Wkłady, wcześniej przygotowane przez prekrystalizację receptury w maszynie temperującej z serii Selmi EX (EX = maszyna temperująca z wyjmowanym ślimakiem dla łatwego czyszczenia), będą formowane w wybrany kształt i rozmiar za pomocą maszyny Chocoform. Panel dotykowy pokazuje ciśnienie oraz wszystkie inne parametry, a zgodnie z wybraną matrycą i ustawionym programem, zsynchronizowane ostrze tnie czekoladki na wybrany rozmiar. Ustawiana prędkość determinuje również godzinową produkcję. Umieszczenie tunelu chłodzącego oraz automatycznej maszyny do trufli obok CHOCOFORM pozwoli na przekształcenie kształtu i struktury produktu, nadając mu ostateczny wygląd i smak trufli.
Przykładowe konfiguracje
Linia do produkcji trufli czekoladowych
Linia do produkcji trufli czekoladowych i pralin pokrywanych czekoladą