Elektroniczny pasteryzatory do lodów PASTO XPL jest łatwy w użyciu, prosty w obsłudze - idealny do lodziarni produkującego lody rzemieślnicze. Urządzenie pasteryzuje, przechowuje i dojrzewa każdy rodzaj mieszanki lodowej. Bezpośrednie grzanie i chłodzenie zbiornika, bez użycia płynnego czynnika zapewnia stałą jakość finalnego produktu, bez ryzyka jego przypalenia, co może się zdarzyć w przypadku przestarzałych systemów „bain marie” wykorzystujących płynny czynnik chłodniczy i grzewczy.
Pasteryzacja jest rodzajem obróbki cieplnej, odkrytej przez Louisa Pasteura. W trakcie procesu pasteryzacji eliminowane są bakterię bez wpływu na wartości odżywcze i smakowe produktów żywnościowych. Po podgrzaniu mieszanki, wysoka temperatura jest utrzymywana przez czas wymagany do wyeliminowania wszystkich bakterii, a potem szybko schłodzona i przechowywana w temp. 4°C.
PROGRAMY |
||
|
|
|
Pasteryzacja 65°C |
Pasteryzacja 85°C |
Pasteryzacja 90°C |
CECHY |
||
|
|
|
Mieszadło |
Kran |
Przerwy w dostawie prądu i wody |