![Pasteryzator do lodów Carpigiani Pastomaster HE Pasteryzator do lodów Carpigiani Pastomaster HE](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/carpigiani-pastomaster-120-he_1617800974.jpg)
Carpigiani Pastomaster serii HE to pasteryzator do lodów o wysokiej wydajności wyposażony w programy lodowe, do produkcji sosów, programy cukiernicze i do produkcji serów (w modelu 60 HE). Wbudowana pompa z technologią Adaptive dba o jakość i odpowiednią pasteryzację mieszanki. Produkowane z takiej bazy lody mają niespotykaną kremistość i konsystencję (mikronizuje kuleczki tłuszczu do drobnych rozmiarów 2-5 mikronów, tworząc bazę dla bardziej kremowych lodów).
Zbiornik w zależności od modelu posiada 60 lub 120 litrów pojemności. Monolityczna budowa zbiornika i pompy z jednego bloku stali zapewniają absolutną higienę, nawet podczas pracy na świeżym mleku. Cykl pasteryzacji trwa około 120 minut. Napełnienie zbiornika od 15 do 120 litrów (zależy od wybranego modelu).
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTO-XPL-P/lody-waskie-dlugie.jpg)
Pasteryzacja jest rodzajem obróbki cieplnej, odkrytej przez Louisa Pasteura. W trakcie procesu pasteryzacji eliminowane są bakterię bez wpływu na wartości odżywcze i smakowe produktów żywnościowych. Po podgrzaniu mieszanki, wysoka temperatura jest utrzymywana przez czas wymagany do wyeliminowania wszystkich bakterii, a potem szybko schłodzona i przechowywana w temp. 4°C.
Programy
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/programy-lody.jpg) |
Programy gelato (lodowe) i jogurtowe: 9 gotowych programów dla przygotowania podstawowych produktów: Wysoka pasteryzacja 85°C, Niska pasteryzacja 65°C, Średnia pasteryzacja, Pasteryzacja czekolady 90°C, Chłodzenie/Dojrzewanie, Syrop cukrowy, Cukier inwertowany, Płynny Jogurt i Gęsty Jogurt.
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/sosy.jpg) |
Sosy: 7 programów do wytwarzania sosów, kremów, czekolady i dekoracji wykorzystywanych podczas produkcji luksusowych wyrobów cukierniczych, takich jak: Kremowy sos, Sos Zabaione, Sos kakaowy, Sos owocowy, Sos czekoladowy, Sos Cytrusowy, Sos Cytrynowy. Programy dostępne tylko w modelach 60 HE.
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/programy-cukiernicze.jpg) |
Programy cukiernicze: 6 programów dla produktów cukierniczych, takich jak: panna cotta, pudding, jogurt itp. Programy dostępne tylko w modelach 60 HE.
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/programy-ser.jpg) |
Programy do produkcji sera: 8 programów do produkcji serów - m.in.: ser ricotta, ser Robiola, łagodny ser i twardy ser.
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/programy-mleko.jpg) |
Programy do świeżego mleka
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/programy-dowolne.jpg) |
Programy własne: 5 programów własnych, gdzie można personalizować i zapamiętywać własne cykle pasteryzacji.
|
Wydajność
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/wydajnosc-pastomaster-he.jpg) |
MONOLITYCZNA POMPA SPUSTOWA Zbiornik i pompa pasteryzatora do lodów są wykonane z jednego bloku stali, co zapewnia absolutną higienę, nawet podczas użycia świeżego mleka. WYSOKA MIKRONIZACJA Połączenie kształtu zbiornika i mieszadła oraz 7 prędkości mieszania zapewniają wysokie osmotyczne ciśnienie w cząstkach tłuszczu w celu uzyskania delikatnych i kremistych lodów. GĘSTE MIESZANKI Nowy zbiornik i większe mieszadło umożliwiają przygotowanie mieszanki z gęstych i lepkich składników, takich jak: świeża śmietanka i czekolada - w wyniku czego lody są bogate w składniki stałe.
|
Wygoda i bezpieczeństwo
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/wygoda-pastomasv2ter-he.jpg) |
POKRYWA Nawet jak pokrywa jest otwarta, mieszanka cały czas pozostaje w ruchu, dzięki czemu nie powstają grudki przy zastosowaniu suchych składników. WYŚWIETLACZ Urządzenie po osiągnięciu temperatury 50°C podczas trybu produkcyjnego ostrzega użytkownika zmieniając kolor wyświetlacza na czerwony. BRAKI W DOSTAWIE ENERGII LUB WODY W przypadku nagłego braku prądu lub wody podczas produkcji nowy cykl pasteryzacji uruchamia się automatycznie w celu zabezpieczenia mieszanki.
|
Higiena i oszczędność
|
![](https://www.primulator.pl/media/produkty/Carpigiani/PASTOMASTER-HE/higiev2na.jpg) |
PEŁNA HIGIENA Dokładne czyszczenie - kran i rura wyrzutowa mogą być w całości zdemontowane, co pozwala na dokładne wyczyszczenie zbiorników. PRYSZNIC Pozwala na szybkie i dokładne czyszczenie kranu spustowego przy pełnym zbiorniku z mieszanką. WYSOKA WYDAJNOŚĆ Wszystkie urządzenia serii HE gwarantują oszczędności czasu, energii i wody podczas produkcji. W porównaniu do maszyn sprzed 10 lat są to zyski na poziomie 30%.
|