CARPIGIANI PASTOMASTER XPL P

 
PRODUCENT: Carpigiani
Wybierz wariant
PASTOMASTER 60 XPL P PASTOMASTER 120 XPL P
Wybierz wariant

PASTOMASTER 60 XPL P

Elektroniczne pasteryzatory do lodów PASTOMASTER XPL P są łatwe w użyciu, proste w obsłudze - idealne do każdego punktu produkującego lody rzemieślnicze. Urządzenie pasteryzuje, przechowuje i dojrzewa  mieszanki lodowe. 


Wielkość wsadu 15 - 60 litrów.

Elektroniczne pasteryzatory do lodów PASTOMASTER XPL P są łatwe w użyciu, proste w obsłudze - idealne do każdego punktu produkującego lody rzemieślnicze. Urządzenie pasteryzuje, przechowuje i dojrzewa  mieszanki lodowe. 


Wielkość wsadu 15 - 60 litrów.

pliki do pobrania

Wyposażenie lodziarni
Katalog kompleksowego wyposażenia lodziarni
Carpigiani Pastomaster XPL P
Folder j. angielski

specyfikacja

MODEL
Szerokość
Głębokość
Wysokość
Chłodzenie
Wielkość wsadu
Masa
Moc
Zasilanie
PASTOMASTER 60 XPL P PASTOMASTER 120 XPL P
350 mm 650 mm
860 mm 860 mm
1030 mm 1030 mm
Woda Woda
15 - 60 litrów 30 - 120 litrów
162 kg 269 kg
7 kW 11,2 kW
400 V 400 V

Informacje

Pasteryzator do lodów Carpigiani Pastomaster XPL P

Łatwy w użyciu i prosty w obsłudze elektroniczny pasteryzator - idealny do każdego punktu produkującego lody rzemieślnicze. Urządzenie pasteryzuje, przechowuje i dojrzewa każdy rodzaj mieszanki lodowej. Bezpośrednie grzanie i chłodzenie odbywa się w cylindrze umieszczonym w dolnej części zbiornika. Cykl pasteryzacji trwa około 120 minut. Napełnienie zbiornika od 15 do 120 litrów (zależy od wybranego modelu).

Pasteryzacja jest rodzajem obróbki cieplnej, odkrytej przez Louisa Pasteura. W trakcie procesu pasteryzacji eliminowane są bakterię bez wpływu na wartości odżywcze i smakowe produktów żywnościowych. Po podgrzaniu mieszanki, wysoka temperatura jest utrzymywana przez czas wymagany do wyeliminowania wszystkich bakterii, a potem szybko schłodzona i przechowywana w temp. 4°C.


 

PROGRAMY

Niska homogenizacja

Bardzo mała odległość między łopatkami pompy, a ściankami zbiornika i pięć możliwych prędkości obrotowych mieszadła wytwarza osmotyczne ciśnienie w cząsteczkach tłuszczu sprzyjając zjawisku niskiej homogenizacji.

Pasteryzacja 65°C
  
Ten cykl jest przeznaczony do mieszanek mleczno-jajecznych, tzw. bazy żółtej, dla maksymalnego bezpieczeństwa higienicznego w obróbce termicznej jaj.

Pasteryzacja 85°C

Ten cykl jest przeznaczony do mieszanek mlecznych i śmietankowych (tzw. białych). Pomaga w zachowaniu aromatu świeżej śmietany.

Pasteryzacja 90°C

Cykl dedykowany dla mieszanek mleczno-czekoladowych, idealny dla zachowania wartości odżywczych zawartych w kakao.

Pasteryzacja pośrednia

Użytkownik może ustawić temperaturę z zakresu 65°C - 95°C.

Schładzanie i dojrzewanie

Chłodzenie do 4°C, przechowywanie i dojrzewanie bez podgrzewania.

Syrop cukrowy

Program przygotowujący bazę do produkcji sorbetów.

Cukier inwertowany

Program redukujący masę suchą w mieszance bez utraty słodyczy w smaku.

CECHY

Pompa

Składniki są mieszane i pasteryzowane wewnątrz cylindra umieszczonego na dnie zbiornika. Ta ekskluzywna, opatentowana technologia Carpigiani gwarantuje:
Wysoką mikronizację: cząstki tłuszczu o wielkości od 2 do 5 mikronów, dzięki czemu gelato jest bardziej kremowe i stabilne.
Wysoka wydajność: pozwala na pracę nawet z minimalnymi partiami mieszanki bez ryzyka jej przypalenia. Ponadto, oryginalny suchy system bain-marie zapobiega gromadzeniu się produktu na dni.  

Czas pracy

Wymiana termiczna na litr mieszanki, podgrzanie do 85°C i schłodzenie do 4°C, jest niezwykle szybka: mniej niż 2 minuty w modelu 60 XPL P i mniej niż 1 minuta w modelu 120 XPL P. Dzięki tej technologii zużycie energii i czas pasteryzacji są wprost proporcjonalne do ilości produkowanej mieszanki. 

Aktywna pokrywa i zbiornik

Dzięki braku świdra w zbiorniku przy otwartej pokrywie można bezpiecznie dodawać składniki podczas pracy pasteryzatora.

Króciec z regulacją temperatury i jego czyszczenie

Mieszanka krąży w sposób ciągły wewnątrz w króćcu zapewniając jej właściwą temperaturę pracy. Dodatkowo króciec jest całkowicie wyjmowany, można go łatwo wyczyścić w celu zapewnienia maksymalnej higieny maszyny.

Przerwy w dostawie prądu i wody

W przypadku braku prądu lub wody sprawdzana jest temp. mieszanki i system podejmuje decyzję czy kontynuować proces pasteryzacji lub schładzania czy powtórzyć od początku cały proces.

Pokrywa i wyświetlacz

Przy temperaturach powyżej 50°C, aby uniknąć rozpryskiwania się gorącego i wrzącego produktu podczas podnoszenia pokrywy świder zatrzymuje się. Ponadto wyświetlacz informuje operatora za pomocą komunikatu, że wewnątrz urządzenia znajdują się gorący produkt. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.