Łatwy w użyciu i prosty w obsłudze elektroniczny pasteryzator - idealny do każdego punktu produkującego lody rzemieślnicze. Urządzenie pasteryzuje, przechowuje i dojrzewa każdy rodzaj mieszanki lodowej. Bezpośrednie grzanie i chłodzenie odbywa się w cylindrze umieszczonym w dolnej części zbiornika. Cykl pasteryzacji trwa około 120 minut. Napełnienie zbiornika od 15 do 120 litrów (zależy od wybranego modelu).
Pasteryzacja jest rodzajem obróbki cieplnej, odkrytej przez Louisa Pasteura. W trakcie procesu pasteryzacji eliminowane są bakterię bez wpływu na wartości odżywcze i smakowe produktów żywnościowych. Po podgrzaniu mieszanki, wysoka temperatura jest utrzymywana przez czas wymagany do wyeliminowania wszystkich bakterii, a potem szybko schłodzona i przechowywana w temp. 4°C.
PROGRAMY |
|
Niska homogenizacja |
Pasteryzacja 65°C |
|
|
Pasteryzacja 85°C |
Pasteryzacja 90°C |
|
|
Pasteryzacja pośrednia |
Schładzanie i dojrzewanie |
|
|
Syrop cukrowy |
Cukier inwertowany |
CECHY |
|
Pompa Składniki są mieszane i pasteryzowane wewnątrz cylindra umieszczonego na dnie zbiornika. Ta ekskluzywna, opatentowana technologia Carpigiani gwarantuje: |
Czas pracy Wymiana termiczna na litr mieszanki, podgrzanie do 85°C i schłodzenie do 4°C, jest niezwykle szybka: mniej niż 2 minuty w modelu 60 XPL P i mniej niż 1 minuta w modelu 120 XPL P. Dzięki tej technologii zużycie energii i czas pasteryzacji są wprost proporcjonalne do ilości produkowanej mieszanki. |
|
|
Aktywna pokrywa i zbiornik Dzięki braku świdra w zbiorniku przy otwartej pokrywie można bezpiecznie dodawać składniki podczas pracy pasteryzatora. |
Króciec z regulacją temperatury i jego czyszczenie Mieszanka krąży w sposób ciągły wewnątrz w króćcu zapewniając jej właściwą temperaturę pracy. Dodatkowo króciec jest całkowicie wyjmowany, można go łatwo wyczyścić w celu zapewnienia maksymalnej higieny maszyny. |
|
|
Przerwy w dostawie prądu i wody W przypadku braku prądu lub wody sprawdzana jest temp. mieszanki i system podejmuje decyzję czy kontynuować proces pasteryzacji lub schładzania czy powtórzyć od początku cały proces. |
Pokrywa i wyświetlacz Przy temperaturach powyżej 50°C, aby uniknąć rozpryskiwania się gorącego i wrzącego produktu podczas podnoszenia pokrywy świder zatrzymuje się. Ponadto wyświetlacz informuje operatora za pomocą komunikatu, że wewnątrz urządzenia znajdują się gorący produkt. |