Faema Profesjonalne ekspresy do kawy do kawiarni
OD BARISTÓW
DLA BARISTÓW
Faema to włoski producent legendarnych ciśnieniowych ekspresów do kawy dla kawiarni. Na przestrzeni siedmiu dekad istnienia Faema tworzyła i tworzy rozwiązania przełomowe dla rynku urządzeń do kawy, które wyznaczają nowe standardy i ścieżki, którymi podążają inni producenci. Możemy zaobserwować dwa kierunki rozwoju. Przede wszystkim Faema to ekspresy do kawy dla profesjonalistów. Od baristów dla baristów. Precyzyjne narzędzia z najwyższą stabilnością wszystkich parametrów, które w rękach osoby, która wie co chce uzyskać zapewnią wspaniałą jakość kawy. Dlatego też od roku 2019 Faema jest w oficjalnym ekspresem SCA Poland Mistrzostw Polski Baristów. Drugi kierunek to ekspresy zawierające rozwiązania, które zapewniają wysoką jakość i powtarzalność kawy, nawet jeśli urządzenia obsługuje niewykwalifikowana osoba. Z szerokiego i bogatego portfolio Faemy, każde kawowe miejsce znajdzie coś dla siebie.
Faema E71 E - oficjalny ekspres ciśnieniowy do kawy Mistrzostw Polski Barista od 2019 roku.
Od 1961 roku Faema nadaje kierunek rozwoju profesjonalnych ciśnieniowych ekspresów do kawy. Marka Faema znana jest na polskim rynku od ponad 35 lat, kiedy to jako pierwsze profesjonalne ekspresy ciśnieniowe do kawy zaistniały w sieci hoteli Orbis. Aktualnie oferta profesjonalnych ekspresów do kawy ciśnieniowych Faema zawiera ok. 20 modeli tradycyjnych.
Dzięki tak szerokiej gamie maszyn, można dokonać wyboru zarówno pod względem parametrów technicznych, wielu funkcji automatycznych, jak również pod względem wyglądu, co w przypadku profesjonalnych ekspresów ciśnieniowych Faema jest bardzo istotną cechą. Kluczem do sukcesu każdego lokalu gastronomicznego jest jakość serwowanego espresso.
W profesjonalnych ekspresach do kawy Faema standardowo zastosowano szereg opatentowanych rozwiązań technicznych, które mają za zadanie utrzymanie stabilnych parametrów technicznych, niezbędnych do serwowania kawy najwyższej jakości.
Wszystkie ekspresy do kawy Faema bez względu na model i cenę, łączy jedna cecha, zdolność do serwowania „perfect espresso” potwierdzone min. przez włoski instytut „Espresso Italiano”. Ponadto ekspresy mają ugruntowana opinię jako urządzenia trwałe i niezawodne.
Rozwiązania techniczne zastosowane w ekspresach do kawy Faema
Thermosyphonic system
Jest to system, który opiera się na układzie dwóch bojlerów (jeden w drugim). Jeden z grzałkami, którego zadaniem jest dostarczanie pary wodnej do spieniania mleka. Drugi, służy do podawania wody na kawę bezpośrednio do grupy ekspresu. Dzięki temu opatentowanemu systemowi, ekspres zachowuje w bardzo wysokim stopniu tak pożądany parametr jakim jest stabilność temperatury parzenia. Faema zachowuje tą stabilność bez względu na ilość zaparzanych kaw oraz przerwy w pracy ekspresu.
Thermal Balance System
Jest to wyjątkowe i unikalne rozwiązanie, które pozwala na regulowanie oraz kontrolowanie temperatury wody w każdej grupie oddzielnie, wg. organoleptycznej charakterystyki różnych mieszanek kawy bez konieczności wyłączania ekspresu. Dzięki temu jakość serwowanej kawy jest gwarantowana w każdych warunkach i dla każdej mieszanki kawy. Ma to bardzo duże znaczenie przy stosowaniu kawy z ziaren Arabiki, która jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Rozwiązanie bardzo cenione przez profesjonalnych baristów.
Infusion Chamber
Grupa w ekspresach FAEMA została tak zaprojektowana, aby w maksymalny sposób wydobyć z przygotowywanej kawy wszystkie najlepsze aromaty oraz substancje smakowe. W tym celu powstała "przedwstępna komora parzenia", która przed napełnieniem filiżanki espresso w ciągu kilku sekund wstępnie zaparza kawę w łyżce. Dzięki temu otrzymamy doskonałą ekstrakcję espresso.
SmartBoiler
Dzięki systemowi SmartBoiler ciśnienie w bojlerze ekspresu profesjonalnego ekspresu do kawy Faema jest utrzymywana na stałym poziomie. Zapewnia to mniejsze zużycie energii i jednocześnie maksymalizuję produkcję pary. Technologia Smart Boiler zwiększa znacznie wydajność gorącej wody i pary, podczas dopełniania wody w bojlerze.
EcoBoiler
Bojlery jest pokryty materiałem izolacyjnym w celu zredukowania strat ciepła. Pozwala to na zaoszczędzenie znacznej ilości energii, niezbędnej do podgrzania wody w bojlerze.
Ruveco Teck
Bojler oraz grupy ekspresu zabezpieczone są przed utlenianiem metali ciężkich do wody.
Hot Water Economizer
Ekonomizer gorącej wody łączy gorącą wodę z bojlera z wodą z zaworu zasilającego w takich proporcjach, które umożliwiają serwowanie wody do herbaty w temp. ok. 92-96 st. C. Taka temperatura jest wystarczająca do zaparzenia herbaty ekspresowej. Wiadome jest, ze ekspres do kawy jest urządzeniem pochłaniającym dużą ilość energii elektrycznej. W polskich realiach gastronomicznych, gdzie konsumpcja herbaty jest dużo większa jak w innych krajach, w/w rozwiązanie umożliwia bardzo duże oszczędności zużytej energii. Zastosowanie ekonomizera ma również znaczący wpływ na zachowanie bardzo dużej wydajności ekspresów Faema.
Autosteam
Rewelacyjne, proste w działaniu urządzenie, zakończone dyszą do spieniania mleka z elektronicznym czujnikiem temperatury. Za pomocą Autosteam praktycznie każdy, bez specjalnych kwalifikacji, jest w stanie perfekcyjnie spienić mleko w dzbanku za pomocą jednego przycisku. Urządzenie samo elektronicznie kontroluje temperaturę mleka i stopień napowietrzenia. Doskonale zdaje egzamin w tzw. godzinach szczytu.
AUTO STEAM Milk4
System automatycznego spieniania mleka za pomocą specjalnej dyszy. Umożliwia on ustawienie spieniania mleka w 4 różnych wariantach, w których reguluje się temperaturę oraz stopień napowietrzenia.
Perfect Grind System (Bluetooth)
Poprzez bezprzewodową technologię komunikacji Bluetooth, młynek do kawy jest w stałym kontakcie z ekspresem do kawy. PGS weryfikuje ekstrakcję i automatycznie przekazuje wszystkie poprawki, w celu utrzymania maksymalnej jakości espresso. Automatyczna korekta mielenia jest możliwa przez działanie elektrycznie zasilanej śruby ślimakowej i sensora magnetycznego. Ten niesamowicie dokładny mechanizm jest przeznaczony do rejestrowania ustawień żaren; może zapewnić dystans pomiędzy żarnami w wielkości 0.005 milimetra dla każdego z punktów kontrolnych.
WIFI
Łączność WiFi umożliwia przesyłanie danych w czasie rzeczywistym do serwera, a poprzez dostęp do portalu www informacje i dane statystyczne dotyczące pracy ekspresu do kawy.