W 2003 roku w Bolonii zostało założone Carpigiani Gelato University. Jest to pierwsza na świecie uczelnia kształcąca przyszłych mistrzów lodziarstwa, powstała z pasji i chęci szerzenia kultury rzemieślniczego włoskiego Gelato na wszystkich kontynentach.
Chcąc przełożyć wartości Carpigiani na rodzimy rynek, Primulator w 2004 roku otworzył filię CGU, stając się tym samym prekursorem najnowszych trendów i technik produkcyjnych w Polsce. Co roku trzystopniowe szkolenie kończy około 100 absolwentów. Dzięki zdobytej wiedzy i nabytym umiejętnościom prowadzone przez nich lodziarnie wybijają się na tle konkurencji odnosząc sukcesy.
Szkolenie lodziarskie ma postać warsztatów i jest prowadzone na maszynach Carpiagiani.
Warsztaty prowadzone są przez wieloletnich trenerów Carpigiani i przy wsparciu technologa cukierniczego firmy Primulator - Marcina Zycha.
Podczas części teoretycznej kursu omawiane są tematy związane z tworzeniem receptur i wyborem składników. W praktycznej części kursanci własnoręcznie przygotowują włoskie Gelato, ucząc się zasad wpływających na smak i jakość produkowanych lodów.
Podczas szkolenia podstawowego przyszli mistrzowie poznają całą filozofię włoskiej sztuki lodziarstwa: czym jest krystalizacja lodów, jak rozpoznawać i tworzyć idealną strukturę i kremistość, a także jakie jest zastosowanie cukrów w produkcji Gelato. Dodatkowo poznają zasady zarządzania przedsiębiorstwem i kalkulację zwrotu inwestycji.
W programie średnio zaawansowanym absolwenci Gelato Carpigiani University uczą się od podstaw tworzenia receptur z wykorzystaniem naturalnych i przemysłowych składników. Dodatkowo poznają techniki tworzenia sorbetów bez udziału wody, lodów bez laktozy oraz lodów wegańskich. Samodzielnie obliczają i bilansują procentowy udział poszczególnych składników. Przygotowują również trzy bazy z jednej, wykorzystując pasty z żółtek i czekolady oraz kakao.
Program zaawansowany otwiera dostęp do wiedzy z zakresu tworzenia lodów gastronomicznych, lodów z dodatkiem alkoholu, jak również lodów bez dodatku cukru i o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo program szkolenia przedstawia zasady tworzenia idealnego deseru Semifreddo, przygotowanego na dwóch bazach. Po tym etapie sztuka lodziarska nie ma już tajemnic.
Kontakt oraz dodatkowe informację na temat szkoleń lodziarskich Carpigiani Gelato University:
gelato@primulator.pl | Piotr Lamenta: 502 197 689