Szkolenia i warsztaty lodziarskie, kurs robienia lodów naturalnych - dla obecnych i przyszłych właścicieli lodziarni. Szkolenie z produkcji lodów ma postać warsztatów i jest prowadzone na maszynach do lodów Carpiagiani.
Kliknij na datę w kalendarzu, aby zobaczyć szkolenia.
01 kwiecień
W programie średnio zaawansowanym absolwenci Gelato Carpigiani University uczą się od podstaw tworzenia receptur z wykorzystaniem naturalnych i przemysłowych składników. Dodatkowo poznają techniki tworzenia sorbetów bez udziału wody, lodów bez laktozy oraz lodów wegańskich. Samodzielnie obliczają i bilansują procentowy udział poszczególnych składników.
02 kwiecień
W programie średnio zaawansowanym absolwenci Gelato Carpigiani University uczą się od podstaw tworzenia receptur z wykorzystaniem naturalnych i przemysłowych składników. Dodatkowo poznają techniki tworzenia sorbetów bez udziału wody, lodów bez laktozy oraz lodów wegańskich. Samodzielnie obliczają i bilansują procentowy udział poszczególnych składników.
03 kwiecień
W programie średnio zaawansowanym absolwenci Gelato Carpigiani University uczą się od podstaw tworzenia receptur z wykorzystaniem naturalnych i przemysłowych składników. Dodatkowo poznają techniki tworzenia sorbetów bez udziału wody, lodów bez laktozy oraz lodów wegańskich. Samodzielnie obliczają i bilansują procentowy udział poszczególnych składników.
25 luty
Podczas szkolenia podstawowego przyszli mistrzowie poznają całą filozofię włoskiej sztuki lodziarstwa. Dowiedzą się, czym są lody gelato, jakie są ich unikalne cechy oraz jak oceniać ich jakość. Zgłębią tajniki cyklu produkcyjnego – od doboru surowców, przez metody produkcji, po osiąganie idealnej struktury i kremistości. Omówione zostaną również różnice między lodami rzemieślniczymi, przemysłowymi i soft serve oraz zastosowanie cukrów i past w procesie tworzenia Gelato.
26 luty
Podczas szkolenia podstawowego przyszli mistrzowie poznają całą filozofię włoskiej sztuki lodziarstwa. Dowiedzą się, czym są lody gelato, jakie są ich unikalne cechy oraz jak oceniać ich jakość. Zgłębią tajniki cyklu produkcyjnego – od doboru surowców, przez metody produkcji, po osiąganie idealnej struktury i kremistości. Omówione zostaną również różnice między lodami rzemieślniczymi, przemysłowymi i soft serve oraz zastosowanie cukrów i past w procesie tworzenia Gelato.
27 luty
Podczas szkolenia podstawowego przyszli mistrzowie poznają całą filozofię włoskiej sztuki lodziarstwa. Dowiedzą się, czym są lody gelato, jakie są ich unikalne cechy oraz jak oceniać ich jakość. Zgłębią tajniki cyklu produkcyjnego – od doboru surowców, przez metody produkcji, po osiąganie idealnej struktury i kremistości. Omówione zostaną również różnice między lodami rzemieślniczymi, przemysłowymi i soft serve oraz zastosowanie cukrów i past w procesie tworzenia Gelato.