Wraz z rozwojem kultury kawowej klienci kawiarni oczekują coraz wyższej jakości w otrzymanej filiżance kawy. Pojawiają się nowe trendy, nowe mieszanki kaw nowe oczekiwania i upodobania. Aby spełnić te wszystkie rosnące oczekiwania, potrzebny jest doskonale wytrenowany barista i najwyższej klasy sprzęt. Ekspresy do kawiarni Faemy od początku swojego istnienia za swój cel stawia dostarczanie maszyn, które ułatwią bariście osiągnięcie doskonałości końcowego produktu. A rozwiązania zastosowane w ostatnim czasie są bezkonkurencyjne.
historia
Na różnych etapach rozwoju cywilizacyjnego i kultury kawowej były to różne udogodnienia. Wystarczy wspomnieć chociażby o fakcie, że to FAEMA zaprezentowała w 1961 roku ekspres do kawy, który sam zaparzył prawdziwe włoskie espresso.
Przed 1961 rokiem wszystkie firmy produkowały ekspresy do kawy z tak zwanymi lewarami, gdzie barista sam dociskając specjalną dźwignię (wajchę) wytwarzał potrzebne do optymalnego zaparzenia kawy ciśnienie 9 bar. W 1961 roku w modelu E 61 została po raz pierwszy w historii zastosowana pompa, która odciążyła baristę samoczynnie generując potrzebne ciśnienie. Z kolei w latach osiemdziesiątych, a dokładnie w 1983 roku zaprojektowany został model Faematronic, który był pierwszą w historii tradycyjną maszyną z elektronicznym systemem dozowania porcji kawy. Dzięki temu rozwiązaniu barista nie musiał kontrolować (pilnować) czasu zaparzania. Maszyna po zadozowaniu odpowiedniej ilości wody sama kończyła ekstrakcję. Ten system powiększył i tak ogromną już przewagę Faemy nad konkurencją.
TERAŹNIEJSZOŚĆ
Dwudziesty pierwszy wiek przynosi większe wymagania klientów, ale daje też większe możliwości technologiczne. Faema po raz kolejny wyznacza trendy i staje na wysokości zadania.
Aby w pełni zrozumieć udogodnienia Faemy warto na wstępie zadać sobie pytanie -czego potrzebujemy do zaparzenia zawsze idealnego espresso, czy też zaserwowania perfekcyjnego cappuccino?
Włosi już dawno temu podali definicję, a cały świat z pokorą ją przyjął. Tak więc idealne espresso to esencja, napar zaparzony z 7-8 gram kawy, wodą która ma temperaturę 90 stopni i przechodzi przez kawę z ciśnieniem 9 bar w wyniku czego w czasie 25 sekund otrzymujemy 25-30 ml. Espresso jest bazą i podstawą każdej kawy. Dodając do niego różne składniki (np. mleko) w różnych proporcjach uzyskujemy różnego rodzaju napoje kawowe. Żeby do espresso dodać ciepłe i spienione mleko musimy je odpowiednio spienić na dyszy parowej w ekspresie.
FAEMA - MOC, STABILNOŚĆ i WYDAJNOŚĆ
Każdy ekspres ciśnieniowy wyposażony jest w bojler, czyli upraszczając pojemnik z gorącą wodą. Woda w bojlerze ma ok. 125 stopni C, oznacza to że się gotuje i wytwarza dużo pary wodnej. Dzięki temu, że para wodna jest skumulowana pod ciśnieniem 1,2 bar barista może spienić mleko do odpowiedniej konsystencji. Każdy bojler Faemy przy dwugrupowym ekspresie ma pojemność jedenaście litrów, a przy modelu trzygrupowym aż siedemnaście litrów! Tak duży bojler zapewnia bardzo stabilną pracę ekspresu.
Pobieranie wody na kawę i herbatę w ekspresie każdej firmy jest równoznaczne ze zmniejszeniem poziomu wody w bojlerze. Ekspres musi pobrać nową, zimną wodę, która w konsekwencji obniża temperaturę i ciśnienie w bojlerze. Przy jedenastolitrowym bojlerze Faemy urządzenie nie jest tak wrażliwe jak np. przy urządzeniach konkurencyjnych z bojlerem o pojemności 6 – 8 litrów. W celu zapewnienia pełnej stabilności i większej oszczędności energii, Faema poszła krok dalej i prezentuje opatentowany system SMART BOJLER. Ten innowacyjny pomysł polega na tym pobór wody jest regulowany przez system kontroli temperatury w bojlerze. W momencie pobrania wody, spada temperatura w bojlerze, załączają się wtedy grzałki. Jednak woda dobierana jest w małych porcjach, tak aby spadek temperatury był nie wyczuwalny. Woda jest pobierana częściej, w małych porcjach. Dzięki temu, że FAEMA SMART BOJLER pobiera małe ilości wody na bieżąco zużywa o wiele mniej energii a woda w bojlerze szybciej dogrzana. A co najważniejsze, ekspres ma bardzo stabilną temperaturę, bez względu na wielkość sprzedaży kawy. Ekologiczne, praktyczne i wydajne rozwiązanie.
Woda, którą zaparzamy kawę powinna mieć temperaturę zbliżoną do 90 stopni. Jest to temperatura umowna, ponieważ mieszanki czystej arabiki potrzebują niższych wartości temperatury (ok. 87-90), a mieszanki ziaren arabiki i robusty lepiej smakują gdy temperatura jest nieco wyższa (90-93). Specjalne rozwiązanie w Faemie tzw. „termobalance system" pozwala na ustawienie oddzielnej temperatury na każdej grupie. Dzięki temu mamy możliwość ustawienia optymalnej temperatury zaparzania do każdej kawy jaką będziemy serwować w kawiarni. Sama grupa, czyli miejsce gdzie wkładamy łyżkę ze zmieloną kawą to jednolity odlew o wadze 2,9 kg i specjalnej konstrukcji. Waga i konstrukcja tego elementu pozwala na zachowanie stałej temperatury bez względu na ruch w lokalu. To bardzo ważne ponieważ ruch w gastronomii nigdy nie jest równomierny, a warunki parzenia kawy dla jej jakości muszą być zachowane zawsze te same. Te rozwiązania powodują, że ekspresy Faema do najbardziej stabilnych temperaturowo maszyn na świecie.
MIELENIE KAWY a JAKOŚĆ ESPRESSO
Nawet mając dobry ekspres i dobrą kawę jest jeszcze jeden element, który zależy od baristy i znacząco wpływa na jakość kawy. Jest to zmielenie kawy: jego świeżość i grubość. Kawa na każdym etapie obróbki od plantacji przez zbiór, wypalenie, zmielenie i zaparzenie ma swój rekomendowany czas do użycia. Najwięcej traci i najszybciej ulatują jej aromaty właśnie w trakcie mielenia. Generalnie można powiedzieć, że im świeższa kawa tym lepiej smakuje. Najbardziej rygorystyczne badania mówią, że kawa jest najlepsza do zaparzenia maksymalnie piętnaście minut po zmieleniu. Dlatego bardzo ważne jest mielenie kawy na świeżo przed jej zaparzeniem.
Ustawienie grubości mielenia to drugi ważny punkt z którym bariści mają sporo problemów. Zbyt grube zmielenie spowoduje, że drobiny kawy nie będą do siebie szczelnie przylegać, woda przefiltruje przez nie bardzo szybko i espresso będzie niedoparzone. Takie espresso jest bardzo wodniste, creama jasna a smak bardzo cierpki. Z kolei za drobne mielenie spowoduje przepalenie kawy, ponieważ drobiny będą tak małe, że kawa nie będzie w stanie przebić się na drugą stronę. Taka kawa będzie miała zapach spalenizny i będzie bardzo gorzka. Ustawienie odpowiedniej wartości mielenia to duża sztuka. Nie można tego zrobić raz na jakiś czas. Należy to kontrolować i regulować systematycznie. Kawa jest bardzo wrażliwym surowcem, wpływ na mielenie i zaparzanie ma gatunek, wilgotność, temperatura, świeżość palenia. Nawet ta sama kawa, ale z nowo otwartej paczki będzie wymagała drobnych zmian w mieleniu.
PERFEKCYJNY SYSTEM MIELENIA FAEMA
Faema jako renomowany producent zawsze skupiała się na kreowaniu rozwiązań praktycznych, zgodnych z najwyższymi oczekiwaniami. Najlepszym przykładem, jest ostatnia wersja młynka do kawy typu MD3000 - „Grinding on Demand". Młynek mieli kawę bezpośrednio do kolby, dzięki temu kawa jest zawsze świeża. Co więcej ustawia się czas mielenia (czas pracy młynka) dzięki temu każde espresso jest przygotowywane z takiej samej ilości kawy. I nie ma znaczenia czy kawę mieli barista, który jest pierwszy dzień w kawiarni czy doświadczony pracownik, który od kilku lat pracuje za kawowym barem. Jakość kawy jest powtarzalna, a właściciel ma kontrolę nad zużyciem surowca.
Faema wprowadzając młynek MD3000 i ekspres EMBLEMA, po raz kolejny udokumentowała pozycję najbardziej kreatywnego producenta. Młynek MD3000 oraz EMBLEMA zostały połączone bezprzewodowo za pomocą technologii Bluetooth. Po wprowadzeniu ustawień wzorcowych ekspres analizuje jak parzy się każde espresso. Specjalny algorytm sprawdza odchylenia od ideału i jeżeli wykryje, że kawa parzy się np. za długo wysyła sygnał do młynka, który automatycznie się przestawia. Dzięki temu każde espresso jest idealne bez względu na doświadczenie osób pracujących za barem. Innowacja i perfekcja w jednym.
PODSUMOWANIE
Wybierając ekspres do kawiarni Faema jako podstawę swojego biznesu możemy być pewni, że wiążemy się z liderem rynku, który w każdej kategorii wprowadza standardy mające na celu ułatwienie przygotowania najlepszej filiżanki kawy i zaspokojenie nawet najwybredniejszego klienta. Wydajność i solidność, a także innowacyjność i styl to główne i niezmienne zalety marki FAEMA.