Czym kierować się przy wyborze ekspresu automatycznego? Część I

Jaki ekspres do kawy automatyczny do gastronomii


Jaki ekspres do gastronomii? Czym się kierować przy wyborze automatycznego ekspresu do kawy?


Warto znać podstawy kawowych prawideł, zwłaszcza przed dokonaniem zakupu, aby zrozumieć różnice pomiędzy modelami automatycznych ekspresów, a ekspresów, które pretendują do tego tytułu. Niemniej w tym tekście dowiesz się na co zwrócić uwagę wybierając profesjonalny automatyczny ekspres do kawy, co odróżnia poszczególne modele i co jest kluczowe, aby usatysfakcjonować swoich potencjalnych klientów.


Kawa to produkt, którego wolumen sprzedaży w światowej skali jest ogromny i stale rośnie. Celebracja związana z przygotowaniem tego napoju, jak również konsumpcja, jego smak, aromat i ogólnie szeroko pojęty lifestyle sprawiają, że bez kawy nie możemy żyć. Popularność tego napoju przekłada się również na rozwój całej branży kawowej, a w szczególności na producentów ekspresów automatycznych do gastronomii. Jeśli stoisz przed dylematem zakupu takiego ekspresu, to na pewno nie jesteś odosobniony.


Ekspres do kawy automatyczny do biura

Poniższy tekst jest podzielony na dwie części: w pierwszej dowiesz się do jakiego biznesu najlepiej pasuje ekspres automatyczny, o co chodzi z wydajnością urządzeń do kawy oraz jakich błędów nie popełnić przy wyborze urządzenia, aby nie było problemów z późniejszym podłączeniem go w miejscu docelowym. Doradzimy również w przypadku ilości młynków, dodatkowej czekolady, a także, na podstawie urządzeń WMF, opiszemy systemy mleczne, które są bardzo ważne, bo 80% spożywanych napojów kawowych jest na bazie mleka i kawy.

W części drugiej dowiesz się na jakie funkcje w profesjonalnym ekspresie automatycznym zwrócić uwagę, jak podążać za trendami związanymi z higieną i bezpieczeństwem mając profesjonalny ekspres automatyczny, a także na jakie możliwości personalizacji pozwalają urządzenia WMF. W tej części pokażemy na które dodatkowe akcesoria zwrócić szczególną uwagę przy wyborze ekspresu, a także opiszemy systemy czyszczenia ekspresów, które mają za zadanie ułatwić codzienną obsługę urządzeń.


Kawa w biurze z profesjonalneg ekspresu WMF


Gdzie sprawdzi się profesjonalny ekspres automatyczny?


Zaczynając od wyboru profesjonalnego ekspresu automatycznego, warto zdawać sobie sprawę, że w wielu przypadkach urządzenie tego typu to serce biznesu, tzw. money maker. Jest to inwestycja, którą jeśli dobrze zaplanujemy, przyniesie nam oczekiwane zyski. Oczywiście są miejsca, gdzie ekspres automatyczny to dodatek do oferty; mamy tu na myśli bardzo popularne kantyny biurowe, czy, patrząc z biznesowego punktu widzenia, część śniadaniową hoteli. W takich przypadkach urządzenie nie pozwoli nam generować dodatkowych przychodów, ale to nie oznacza, że jego prawidłowy wybór nie jest równie ważnym elementem prowadzonego biznesu.

Ekspres automatyczny ze względu na specyfikę pracy na pewno nie będzie dobrym rozwiązaniem w kawiarni speciality. W innych przypadkach zasadność posiadania w ofercie ekspresu automatycznego jest niepodważalna. To od naszej kreatywności i biznesowych priorytetów zależy czy będziemy częstowali klientów dobrą kawą. 


Kawy z automatycznego ekspresu do gastronomii


Zacznijmy od wydajności


Przed zakupem warto zastanowić się do jakich celów i ile kaw dziennie będzie sprzedawało twoje urządzenie. Profesjonalne ekspresy gastronomiczne przygotowane są do pracy w trybie samoobsługi, więc pracować mogą wszędzie, ale ich dzienna wydajność uwarunkowana jest już od konkretnego modelu. Dlatego jeśli chcemy kupić ekspres do biura, ekspres do małej piekarni, cukierni lub ekspres dla stacji paliw warto się pokusić o symulację, ile osób i jak często będzie korzystać z urządzenia. Odpowiednio dobrana wydajność ekspresu pozwoli nam zaoszczędzić czas i pieniądze na przeglądach, które wypada robić co roku. W tym momencie warto również podkreślić, że przeglądy to nie są fanaberie producenta. Stabilna praca, brak przestoju to ważne elementy biznesu kawowego. Przyjazd technika i sprawdzenie całego układu oraz wymiana odpowiednich części zagwarantuje bezawaryjną pracę, a co za tym idzie zadowolenie klienta i brak strat wywołanych przerwą w obsłudze. Regularne przeglądy wydłużą również żywotność urządzenia.


Automatyczne profesjonalne ekspresy do kawy gastronomiczne WMF

W ofercie WMF możemy znaleźć ekspresy gastronomiczne, które pod względem wydajności wpiszą się w każdy profil biznesowy:

Ekspres gastronomiczny WMF 1100 s

WMF 1100 S do 80 kaw dziennie


Ekspres do gastronomii WMF 1300 S

WMF 1300 S do 120 kaw dziennie


Ekspres gastronomiczny WMF 1500 S+

WMF 1500 S+ do 180 kaw dziennie


Ekspres do gastronomii WMF 5000 S+

WMF 5000 S+ do 250 kaw dziennie


Ekspres gastronomiczny WMF 9000 S

WMF 9000 S do 350 kaw dziennie

Uwaga – to nie jest tak, że ekspres, gdy dojdzie podczas dnia pracy do swojego limitu nie zrobi więcej kaw. Oczywiście będzie pracował dalej i może bez problemów zrobić 3 razy więcej niż nominalna wydajność. Określenie dziennego limitu ma za zadanie optymalizację kosztów. Nie ma sensu oszczędzanie i kupowanie mniej wydajnego ekspresu. W momencie, gdy piekarnia lub cukiernia będzie miała dużo większe potrzeby w zakresie wydajności, niż ekspres, który zakupimy możemy się spodziewać, że ryzyko awarii może znacząco wzrosnąć.


Podłączenie ekspresu gastronomicznego


Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przed zakupem urządzenia, to dostęp do niezbędnych przyłączy wodno-kanalizacyjnych w miejscu, w którym będzie ustawiony ekspres. W zależności od potrzeb lub możliwości adaptacyjnych lokalu możemy wybrać model WMF z możliwością podpięcia zasilania wodnego i odpływu lub ten sam model tylko, że ze zbiornikiem na wodę. Oba rozwiązania mają plusy i minusy.

Ekspresy ze stałym przyłączem są praktycznie bezobsługowe, tzn. nie wymagają uzupełniania zbiornika na wodę, a także opróżniania tacki ociekowej. Natomiast wybór ekspresu ze zbiornikiem pozwala na umiejscowienie urządzenia praktycznie wszędzie, a jedynym warunkiem jest dostęp do gniazdka z prądem.

Takie ekspresy gastronomiczne w wersji mobilnej sprawdzą się na pewno w usługach cateringowych, w których traktuje się wysoką jakość serwowanych dań, na równi z napojami kawowymi, jak również w biurach, w których nie ma możliwości na przygotowanie przyłączy, a ekspres stoi np. w sali konferencyjnej, w której nie mamy możliwości podłączenia urządzenia do kanalizacji. Decyzje o sposobie podłączenia ekspresu należy podjąć przed zakupem. Ta zasada dotyczy na pewno wyższych modeli zaczynając od WMF 1500 S+. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja w przypadku modelu WMF 1100 S i WMF 1300 S. Tutaj niemiecki producent stworzył innowacyjne, nigdzie indziej nie spotykane rozwiązanie hybrydowe. Polega ono na tym, że ekspres w podstawowej wersji jest na zbiornik, ale poprzez dodatkowy moduł istnieje możliwość podpięcia go do sieci wodno-kanalizacyjnej. Jest to duże udogodnienie. W najwyższych modelach 5000 S+ i 9000 S+ nie mamy wyboru rodzaju podłączenia. Uzasadnione jest to wydajnością tych ekspresów. Przy dziennym limicie 250 lub 350 kaw, obsługa zwyczajnie nie nadążyłaby uzupełniać zbiornik z wodą.

Gorąca czekolada z ekspresu gastronomicznego WMF


Młynki i czekolada


 

W zależności jak dużo oraz jakie napoje będziecie chcieli podawać w firmie, możemy w profesjonalnych ekspresach WMF wybrać ilość młynków i zbiornik na czekoladę. Opcje takie pozwalają na tworzenie rozbudowanego menu, w którym możemy łączyć różne rodzaje kawy i czekolady. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Gdy mamy dwa młynki możemy tworzyć własne miksy kawowe, kreując niepowtarzalny smak kawy. Możemy również wykorzystać taką opcję, w której jeden młynek ma kawę specjalnie pod napoje mleczne, a drugi jest do kaw czarnych. Dodając do tego czekoladę mamy możliwość serwowania napojów kawowych z dodatkiem czekolady lub samej czekolady na mleku lub w wersji dla wegan, na wodzie. Podwójna ilość młynków to również dwukrotna ilość zbiorników na kawę (hopperów), które mogą się przydać w miejscach takich jak np. stacje benzynowe o dużej intensywności ruchu. Jeśli do tego zastosujemy zewnętrzny zbiornik na zużytą kawę, który jest dostępny w opcji w każdym modelu WMF, to personel obsługując klientów, dużo mniej uwagi będzie poświęcał na uzupełnienie braków w ekspresie.

Latte z ekspresu gastronomicznego WMF

Wersja ekspresu, w których możemy mieć czekoladę i kawę lub tylko jeden młynek do kawy to podstawowy model WMF 1100, idealny do niewielkich punktów cukierniczych. Ze względu na jego małą wydajność nie ma potrzeby, aby kupować wersję z dwoma młynkami. Poza tym modelem w każdym kolejnym, zaczynając od WMF 1300 poprzez WMF 1500S +, WMF 5000S+ oraz WMF 9000, mamy już możliwość konfiguracji z dwoma młynkami i czekoladą.

Panel ustawień jakości kawy z ekspresu do gastronomii WMF

Warto podkreślić, że w profesjonalnych automatycznych ekspresach do kawy WMF mamy możliwość dopasowania szeregu parametrów parzenia do specyfiki mieszanki kawy. Możemy regulować stopień mielenia, jak również gramaturę surowca. Wyjątkową opcją jest możliwość ustawienia funkcji Jet (bypass), która polega na zaparzeniu kawy właściwą ilością wody w odpowiednim czasie i uzupełnieniem filiżanki wodą spoza zaparzacza. Funkcja ta ma na celu zapobiec poczuciu niesmacznej, złej goryczy w kawie. Wszystkie możliwości ustawień mają tylko jeden cel: wyciągnąć maksymalny smak napoju.

Napoje mleczne z kawą profesjonalny ekspres automatyczny


Mleko to podstawa


Jeśli jesteś miłośnikiem kaw mlecznych lub ekspres będzie instalowany w miejscu, które wymaga najwyższej jakości tego typu kaw, to warto zwrócić uwagę przed zakupem na system spieniania mleka. W ekspresach WMF mamy tak naprawdę dwie możliwości: podstawowy system venturi, który pozwoli spienić mleko tylko i wyłącznie na ciepło, lub Dynamic Milk, którego zaawansowana technologia pozwala spieniać mleko na zimno lub na ciepło w zależności od ustawień, które zaprogramujemy na ekspresie.

Płynna piana z ekspresu automatycznego WMF

Jest to ciekawe rozwiązanie zwłaszcza dla miejsc, które w porze letniej chcą podać schłodzony napój kawowy. Dodatkowo podczas ustawiania napoju i programowania ekspresu możemy ustawić dowolny stopień spieniania mleka. Kawa w systemie Dynamic Milk, w zależności od upodobań, może być podana z mlekiem w konsystencji płynnej, kremowej, aż do bardzo mocnej, niemal sztywnej piany, którą możemy wykorzystać w trójwarstwowym latte. Jakość tak spienionego mleka jest niepowtarzalna. Można się pokusić o stwierdzenie, że naprawdę wprawiony barista miałby problem uzyskać taką konsystencję i jakość mleka, jaka podawana jest w ekspresach WMF.

EKSPRES AUTOMATYCZNY W GASTRONOMII - JAKI WYBRAĆ? CZĘŚĆ II

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.