Frezer do lodów dla lodziarni Carpigiani Labotronic RTL
Seria frezerów do lodów Labotronic RTL jest zaawansowaną technologicznie linią frezerów poziomych. Swoim działaniem czynią pracę każdego producenta lodów o wiele łatwiejszą, oferując szeroką gamę programów do produkcji lodów spełniających oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Rodzaje i ilości lodów mogą być dostosowywane do pory roku oraz potrzeb
CECHY
PROGRAMY DO PRODUKCJI LODÓW - Jeden przycisk do wyboru różnych programów
|
|
Gelato Excellent Cykl produkcji Gelato Excellent wytwarza lody o doskonałej charakterystyce: miękkie i kremowe, idealne do długiego przechowywania w witrynach wystawowych. Dzięki swojej charakterystyce świetnie nadające się do nakładania łyżką. Dzięki elastyczności tego programu, można produkować lody nawet w bardzo małych ilościach. Nadaje się on najlepiej do tradycyjnych mrożonych deserów |
Gelato Speed Program GS przyspiesza cykl produkcyjny, a w efekcie powstają lody bardziej suche i zbite, gotowe do gwałtownego zamrożenia. Program ten jest idealny w szczycie sezonu, kiedy wymagana jest maksymalna zdolność produkcyjna lodów przeznaczonych do bezpośredniej sprzedaży. |
Lody twarde W tym cyklu lody są bardzo zwarte i suche, idealne dla tych, którzy preferują serwowanie lodów gałkowych do bezpośredniej sprzedaży po produkcji. |
Lody Simply Ten program umożliwia produkcję w trzech cyklach ułatwiających pracę:
|
Owocowa cremolada Jednorodny, skrystalizowany, pyszny, świeży i gaszący pragnienie owocowy krem. |
|
Kontrola mrożenia. Najlepsza droga do uzyskania najwyższej jakości lodów. |
|
|
|
Hard-O-Dynamic® - dynamiczny system automatycznej kontroli konsystencji mieszanki Po rozpoczęciu procesu frezowania i wybraniu programu pracy opatentowany system H.O.D automatycznie kontroluje i indywidualnie dopasowuję końcową konsystencja lodów , nawet podczas procesu mrożenia. System automatycznie i sprawnie dopasowuje się do zadanych ustawień na podstawie:
Wyświetlacz LCD Podczas pracy frezer do lodów informuje użytkownika o najważniejszych parametrach pracy, takich jak:
|
|
Gorący gaz Brak zasilania urządzenia lub przypadkowe jego zatrzymanie rozpoczyna automatyczny proces rozmrażania, w celu ponownego i szybkiego wznowienia cyklu produkcyjnego, pozwalając równocześnie na ekstrakcje lodów i uniknięcie strat. Wyświetlacz LCD - przycisk mycie Kiedy przycisk "mycie" jest wciśnięty, można wybrać następujące opcje:
|
|
Post Cooling System ułatwiający utrzymanie stałej jakości lodów podczas wydawania, mający szczególne znaczenie przy maszynach do lodów o dużej pojemności cylindra. System pozwala na przerywanie wydawania lodów, a następnie samoistnie kontroluje zadaną konsystencję masy lodowej i w razie potrzeby domraża. |
Monolityczny cylinder Cylinder frezera i drzwiczki urządzenia są wykonane ze stali, wytłoczone z jednego kawałka, aby zapewnić maksimum higieny i umożliwić zachowanie czystości. |
Mieszadło P.O.M. Mieszadło bez centralnego wałka, którego ramiona są wykonane z odpornego na zimno materiału. Sztywnego, ale lekkiego, ze skrobakami dopasowującymi się do powierzchni cylindra, które zapewniają doskonałe wymieszanie i bardzo dobre opróżnianie cylindra. Uwaga, od lipca 2024 metalowe skrobaki są zastąpione wykonanymi ze specjalnego tworzywa w specyfikacji MOCA - zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej - zdjęcie poglądowe. |
"Prowadnica" wydawania lodów Jest to część, która ma bezpośredni kontakt z gotowym produktem i musi być nieskazitelnie, sterylnie czysta. Łatwy demontaż z urządzenia ułatwia zadanie. |
Podkładka pod kuwety Podkładka z twardej gumy na półce frezera do lodów doskonale utrzymuje pojemniki o wymiarach 36x16 cm powszechnie stosowany w cukiernictwie. Pozwala to użytkownikowi na mieszanie i ozdabianie lodów w pojemniku podczas ekstrakcji. Ta sama podkładka doskonale nadaje się do pojemników o wymiarach 36x25 cm i kuwet cylindrycznych. |
Ergonomia Frezery do lodów Labotronic RTL są łatwe w użyciu i dostosowane do potrzeb użytkownika. W rzeczywistości, proces umieszczania mieszanki w zbiorniku, a także ekstrakcja odbywa się zawsze w pozycji stojącej. W każdym modelu Labotronica serii RTL występuje ten sam, intuicyjny i prosty w obsłudze panel sterowania. |
Drzwi Portion Kit
Małe porcje lodów, jak również torty lodowe, które mają ciekawe kompozycje smakowe i spakowane są w interesujący sposób, mogą być w tym sezonie numerem jeden i wyznaczyć trendy na przyszłe lata. Obawy konsumentów związane z higieną i możliwością zarażenia się wirusem mogą wymusić na producentach zupełnie inny sposób produkcji i konfekcjonowania produktów, niż miało to miejsce dotychczas.
Dlatego bardzo prawdopodobne, że lody pakowane na wynos, których produkcja była ułamkiem procenta ogólnej sprzedaży w lokalu, może wzrosnąć diametralnie. Już teraz warto pomyśleć o recepturach lodów, które przy dużo niższych temperaturach zachowają odpowiedni smak i konsystencję.
Dla osób, którzy pracują na frezerach do lodów Carpigiani pomocne mogą okazać się specjalne drzwi tzw. Portion Control Kit. To jedyne takie drzwi na rynku w Polsce, które pozwalają zachować maksimum higieny. Lody konfekcjonowane są z frezera do lodów bezpośrednio do pojemnika na wynos. Średnica otworu wydającego pasuje do większości dostępnych słoików lub kubeczków. Bezpośrednie napełnianie minimalizuje kontakt osoby obsługującej urządzenie z produktem. Dzięki takiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie w łatwy sposób usprawnić proces pakowania i zaoszczędzić czas.
Mieszanka przygotowywana do produkcji lodów na wynos powinna mieć trochę inne proporcje składników, aby po dużo mocniejszym wymrożeniu była odpowiednia do spożycia. Przede wszystkim musi mieć dużo większą ilość cukru, a gotowe lody w momencie wyciągania z frezera inną konsystencję. W wybranych modelach frezerów Carpigiani dostępny program Crystal dba o odpowiednie wymrożenie i konsystencje produktu. Połączenie drzwi do porcjowania Carpigiani razem z frezerami do lodów wyposażonych w program Crystal usprawni produkcje lodów na wynos przy zachowaniu odpowiednich zasad higieny.
Dowiedz się więcej o koncepcji sprzedaży lodów na wynos na naszym blogu.