Dzięki konstrukcji wspornikowej oszczędzającej miejsce, oblewarkę do czekolady RS200 można szybko i łatwo złożyć, gdy nie jest potrzebna. Stół do oblewania czekoladą jest wyposażony w łatwy w użyciu panel sterowania, w którym w razie potrzeby można zapisać stosowane ustawienia. Oblewarka do czekolady Selmi RS200 składa się z trzech sekcji - pierwsza to obszar załadunku, który może być obsługiwany niezależnie, aby umożliwić dokładne pozycjonowanie oblewanego produktu. Druga sekcja to obszar oblewania czekoladą, który charakteryzuje się mechanicznymi drganiami siatki transmisyjnej i został zaprojektowany w celu nadania produktowi jednolitej powłoki. Stół do oblewania posiada dmuchawę powietrza z filtrem spożywczym, którą można regulować w celu zmiany wysokości roboczej. Ponadto poziom przepływu powietrza z dmuchawy można regulować za pomocą panelu sterowania, aby redukować nadmiar czekolady. Stół RS200 jest również wyposażony w podwójne wałki wspierające - pierwszy znajduje się na końcu strefy powlekania, a drugi między obszarem ładowania, a obszarem powlekania. Mają one na celu poprawę dystrybucji produktów na całej linii. Dodatkowo można regulować odległość między tylną rolką wspierającą, a taśmą transportującą oblewany produkt, co umożliwia pełne powlekanie produktów o wymiarach do 10 mm, a także produktów o kształtach kulistych lub nieregularnych. Trzeci element służy do zdejmowania gotowych produktów i składa się z taśmy, po której biegnie jednostronnie szkliwiony papier spożywczy. Aby zminimalizować marnowanie miejsca i materiałów, papier można wprawić w ruch lub zatrzymać za pomocą mechanicznej dźwigni sterującej. Prędkość każdej z trzech sekcji jest sterowana elektronicznie |