Firma Merrychef to pionier w dziedzinie energii mikrofalowej wykorzystywanej w urządzeniach gastronomicznych. Założona w 1950 roku, Merrychef jako pierwsza na świecie zaprezentowała kuchenkę mikrofalowo-konwekcyjną z technologią przyspieszonego gotowania (Accelerated Cooking Technology).
Celem firmy jest dostarczenie kompleksowych rozwiązań z zakresu gotowania żywności Merrychef wspiera się badaniami nad aktualnym stanem rozwoju, oraz wprowadzaniem udogodnień eksploatacyjnych.
Wyjątkowa technologia Rapid Cooking w piecach Merrychef (eikon e1s, e2s, conneX 12 i 18) to bezkonkurencyjne rozwiązanie dla lokali, które nie chcą inwestować w drogie systemy wentylacji, tworząc jednocześnie nowoczesną i ciekawą gastronomię. Technologia Rapid Cooking oparta jest na trzech systemach gotowania: uderzenia ciepłego powietrza, siły fal magnetronu i konwekcji. Wszystkie parametry możemy konfigurować i ustawiać według potrzeb dostosowując je do produktów z menu. Uniwersalność pieców Merrychef sprawia, że nie ma potrzeby inwestowania w dodatkowe urządzenia, takie jak: rollery do parówek, opiekacze i salamandry. Wszystkie dania zregenerujemy w jednym urządzeniu w łatwy i szybki sposób. Merrychef to firma, która nieustannie wybiega w przyszłość i szuka nowoczesnych rozwiązań. Zaawansowana technologia pieców pozwoliła wprowadzić przełomowe funkcje, dzięki którym użytkownicy mogą nieustannie rozwijać własny biznes.