Wyposażając warsztat w maszyny Selmi Bean to Bar, operator będzie mógł kontrolować produkcję czekolady począwszy od wyselekcjonowanych surowych ziaren kakaowych, które w zależności od klimatu i miejsca pochodzenia posiadają różne aromaty i smaki. Ich prażenie i przetwarzanie zaowocuje tabliczkami czekolady przygotowanymi według indywidualnych receptur. To przykład technologii przyjaznej rzemieślnikom, która nie standaryzuje, ale zapewnia wyjątkowość.
Urządzenia dla linii do produkcji czekolady Bean to Bar
Piec do prażenia surowych ziaren kakaowca |
Separator łupin ziaren kakaowca (upalonych) z wstępnym rozdrabnianiem |
Młyn do mielenia wstępnie rozdrobnionych ziaren kakaowca |
Młyn kulowy do rozcierania i łączenia masy kakaowej z pozostałymi surowcami w recepturze |
Usuwa ujemną kwasowość i resztkową wilgoć maksymalizując w ten sposób jakość wytwarzanej czekolady |
Końcowe, automatyczne sito przeznaczone do odfiltrowywania zanieczyszczeń wprowadzanych podczas przetwarzania |
Maszyna do ciągłego temperowania czekolady z wyjmowaną śrubową pompą temperującą i cyfrowym panelem sterowania |
Przykładowe konfiguracje linii do produkcji czekolady Bean to Bar
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada + mleczna czekolada
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada + mleczna czekolada
Gorzka czekolada + mleczna czekolada